Wat zijn

syringomen?

Syringomen zijn goedaardige woekeringen van de uitgangen van zweetkliertjes. Het zijn kleine, gelige of huidkleurige bultjes en die meestal in groepjes bij elkaar liggen. Ze ontstaan vaak in het ooggebied en dan met name bij de huid onder de ogen, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Syringomen kunnen verward worden met gerstekorrels of xanthelasma.

Veelgestelde vragen

over syringomen

Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg een rol, andere oorzaken zijn mogelijk hormonaal. We zien het vooral ontstaan bij jonge vrouwen. Vorming van syringomen kan niet voorkomen worden.

Als syringomen in het gezicht of op het lichaam cosmetisch als storend worden ervaren, kunt u deze laten behandelen door de huidtherapeut. In de meeste gevallen blijkt behandeling zeer succesvol en zal de huid een gladder en egaler aanzien krijgen. Bij elektrocoagulatie geven een elektrisch stroompje met een klein naaldje waardoor de bultjes heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid worden verhit. De verhevenheid wordt daarbij verweekt en zal daarna verschrompelen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje dat gelijk of na enkele dagen verdwijnt. Meestal zijn één tot drie behandelingen voldoende. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

Behandelingen

tegen syringomen