Wat is een talgklierhyperplasie?

Talgklierhyperplasieën zijn goedaardige woekeringen van de uitgangen van de talgkliertjes. Het zijn verheven, lichtrode, gelige of huidkleurige bultjes van ongeveer 0,5 – 1 cm. Talgklierhyperplasieën zijn te herkennen aan het ‘kratertje’ in het midden van de bultjes. We zien ze veel op het voorhoofd en rond de neus bij zowel vrouwen als mannen vanaf het veertigste levensjaar.

Wat is oorzaak van talgklierhyperplasieën?

Waarschijnlijk speelt huidveroudering en een hoge mate van blootstelling aan UV-straling een belangrijke factor bij het ontstaan van talgklierhyperplasieën.

Welke behandelingen  zijn er tegen talgklierhyperplasieën?

De huidtherapeut kan talgklierhyperplasieën meestal met goed resultaat behandelen met de KTP-laserbehandeling of coagulatie. We verhitten de bultjes heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid. De verhevenheid wordt daarbij verweekt en zal daarna verschrompelen. Talgklierhyperplasieën hebben de neiging om terug te komen, daarom kan een jaarlijkse onderhoudsbehandeling gewenst zijn. Indien u gevoelig bent voor de ontwikkeling van talgklierhyperplasieën is het verstandig om de huid goed te beschermen met zonnebrandcrème SPF 50.

Lees meer over de behandeling van talgklierhyperplasieën: