wijnvlek
Wat is een

wijnvlek?

Een wijnvlek is een rode vlek op de huid die veroorzaakt is door verwijde bloedvaten in de huid. Ook zijn er op deze plek méér bloedvaatjes in de huid aanwezig. Bij de geboorte is de wijnvlek al aanwezig en deze zal in de loop der jaren meegroeien. Meestal wordt de vlek geleidelijk wat donkerder en meer verheven. Een wijnvlek komt veel voor in het gezicht, daar waar een gezichtszenuw in de huid loopt. Een wijnvlek komt bij ongeveer 4 op de 1000 mensen voor.

Veelgestelde vragen

over wijnvlekken

Een wijnvlek ontstaat door een verandering in de structuur van het DNA tijdens de embryonale fase. Soms gaat een wijnvlek samen met een neurologische aandoening in het gezicht. Een wijnvlek is niet erfelijk. Het is een onschuldige huidaandoening en de vlek kan op den duur niet kwaadaardig worden. Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen of vervagen.

Thuis kun u niet specifiek iets doen tegen een wijnvlek. Wel moet een wijnvlek extra goed beschermd worden tegen UV-straling. Indien gewenst is het wel mogelijk een wijnvlek te camoufleren. Daarnaast bestaan er behandelmogelijkheden om een wijnvlek te verminderen, u bent daarvoor van harte welkom in onze kliniek.

Behandelingen

tegen een wijnvlek

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring met IPL-behandelingenen bij het vervagen van een wijnvlek. Met verschillende filters kan de roodheid is meerdere lagen in de huid gestold worden, waarna de bloedvaten vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd worden. Het aantal behandelingen is onder andere afhankelijk van de grootte en de diepte van de wijnvlek. Behandeling van een grote wijnvlek moet soms in etappes uitgevoerd worden. Lees meer: Verwijderen van een wijnvlek: de meest gestelde vragen.