xanthelasma
Wat is

xanthelasma?

Xanthelasma palpebrarum, ofwel cholesterol-ophoping, is een zachte, geelwitte, vlakke verhevenheid rondom de ogen. Meestal begint het als een bultje in de binnenooghoek. Het gelige bultje breidt zich in enkele maanden uit tot vlakke gebiedjes, uitstralend naar de boven- en onderoogleden. Het zijn onschuldige huidtumoren, maar men vindt het meestal toch een ontsierende huidaandoening.

Veelgestelde vragen

over xanthelasma

Bij de meeste mensen is de oorzaak van xanthelasma niet aan te duiden. Soms is xanthelasma erfelijk bepaald, bij onderlinge vetstofwisselingsstoornissen. Diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van xanthelasma. Het teveel aan vetbolletjes, cholesterol en triglyceriden in het bloed leidt tot afzetting van vetten in de cellen van het bindweefsel. Ook aderverkalking kan een relatie hebben met xanthelasma.

Het is belangrijk om de oorzaak te bekijken door de vetgehaltes in het bloed te laten controleren. Zo weet u of aanvullende (medicamenteuze) therapie nodig is. U kunt verder xanthelasma niet thuis behandelen. Trek tijdig aan de bel als de verhevenheden door xanthelasma groter worden.

Behandelingen

tegen xanthelasma

Het is mogelijk om xanthelasma door middel van uitwendige behandelmethoden te verminderen. Bij Huidzorg Houten behandelen we deze met de KTP-laser. Deze laser werkt snel en zeer secuur. Uw ogen worden afgedekt met speciale oogstickers. Xanthelasma kan in de toekomst geleidelijk terugkomen. Herhaalbehandelingen kunnen dan gewenst zijn.