zonschade
Wat is

zonschade?

De zon is van groot belang in ons bestaan. De licht en de warmte die de zon ons geeft zijn heel belangrijk voor ons welzijn en humeur. Daarnaast speelt zonlicht een belangrijk rol bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Onze huid heeft van zichzelf een prachtig beschermingsmechanisme tegen ultraviolette straling. Toch kan de huid niet alle straling tegenhouden. Een deel van de UV-straling brengt veranderingen aan in de moleculen, cellen en weefsels van ons lichaam. Voor een deel kan de huid deze zelf weer repareren, maar een deel blijft aanwezig. Deze negatieve effecten noemen we zonschade. We leggen uit welke vormen van zonschade er zijn en wat we er aan kunnen doen.

Veelgestelde vragen

over zonschade

In de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw was het schoonheidsideaal een (zon)gebruinde huid. Veel mensen hebben in hun tienerjaren uren in olie liggen bruinbakken op het strand. Daarnaast heeft de opkomst van de zonnebank ook bijgedragen aan het ontwikkelen van allerlei huidproblemen die pas jaren later opspelen. We weten inmiddels ook dat een teveel aan UV-straling de huid op een negatieve manier kan beïnvloeden. Vooral mensen met een lichte huid zijn erg gevoelig voor zonschade.

Korte termijn effecten van zonlicht op de huid zijn bijvoorbeeld bruin worden, zonnebrand en zonneallergie. Op deze pagina beschrijven we alleen de lange termijn effecten van UV-straling op de huid, ofwel chronische zonschade.

  • Huidveroudering: naast het ontstaan van een vlekkerige huid, tast zonnestraling de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.
  • Ouderdomsvlekken: goedaardige vlekjes die ontstaan zijn door een overmatige blootstelling aan UV-stralen.
  • Couperose en rosacea: mensen met een lichte, droge en gevoelige huid hebben meer kans om couperose en rosacea te ontwikkelen. Zonlicht is daarbij één van de belangrijkste factoren die couperose en rosacea uitlokken.
  • Poikyloderma van Civatte: een grillig roodbruin gekleurde hals met witte stippeltjes veroorzaakt  door overmatige blootstelling aan UV-straling
  • Melasma: ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Melasma kan ontstaan door zwangerschap, erfelijkheid, pilgebruik, gebruik van bepaalde cosmetica en de combinatie van bepaalde geneesmiddelen en zonnestraling.
  • Huidkanker: door teveel absorptie van zonnestraling kan het DNA van de cellen veranderen. Deze “fout” wordt normaal gesproken gerepareerd door het lichaam. Maar wanneer het lichaam de fout niet opmerkt dan is de schade blijvend. De cel zal zich dan ongecontroleerd blijven delen.

De boodschap is duidelijk: gebruik zonnebrandcrème! Zorg dat u standaard een goede zonbeschermer in de tas heeft om de huid te beschermen tegen UV-straling en om huidkanker, huidverouderingrimpels en pigmentvlekken te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om bij veel zon de huid herhaaldelijk in te smeren. De zonnebrandcrèmes van ZO Skin Health bieden de meest complete bescherming die er beschikbaar is. Lees ook de blogberichten: 7 Tips om verantwoord de zon in te gaan en: Waar moet een goede antizonnebrandcrème aan voldoen?

Vitamine A, ofwel retinol, en vitamine C beschermen de huid ook tegen zonschade. Beide anti-oxidanten staan erom bekend dat ze de tekenen van huidveroudering verminderen. Zo stimuleren ze de celgroei en bouwen ze collageenvezels. Collageen geeft de huid structuur en houvast. Daarnaast kunnen ze de productie van melanine onderdrukken en hebben ze een oplichtend effect op pigmentvlekken. Ook werken vitamine A en C ontstekingsremmend in de huid; dus ook mensen met een onzuivere huid of mensen die gevoelig zijn voor puistjes hebben veel baat bij deze krachtige ingrediënten. Vitamine C draagt bij aan een goede huidbarrière en zorgt ervoor dat de huid beter gehydrateerd blijft. Het gebruik van vitamine A en C in huidverzorging is eigenlijk voor iedereen aan te bevelen, maar zeker voor mensen met zonschade. Wij geven u graag productadvies in de kliniek.