acne-tardaAcné tarda is een vorm van acné die zich vooral voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Acné tarda wordt ook wel eens ‘volwassenenacné’ genoemd. Ongeveer 10% van de vrouwen vanaf 25 jaar krijgt last van acné tarda. Hierbij zien we vooral ontstekingen en puistjes op de voorgrond en maar weinig mee-eters. Acné tarda komt voornamelijk voor op de kin, kaaklijn en wangen. Over het algemeen is het een milde vorm van acné. Toch worden deze huidklachten vaak als erg storend ervaren: op deze leeftijd ben je voor je gevoel wel klaar met acné en verwacht je dit eigenlijk ook niet meer te krijgen.

Oorzaken van acné tarda

Er wordt aangenomen dat de oorzaak van acné tarda in de hormonale hoek ligt. Dikwijls verergert acné tarda enkele dagen voor de menstruatie. Soms kan een verstoring in de hormoonhuishouding een oorzaak zijn, zoals bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Gewoonlijk komen dan ook meer klachten voor, zoals overmatige haargroei op gezicht en/of lichaam en een onregelmatige menstruatiecyclus. Veel vrouwen krijgen ook last van acné bij het veranderen van anticonceptiemiddel en na het plaatsen van de Mirena-spiraal.

Een belangrijke uitlokkende factor van acné tarda is stress. Chronische stress zorgt voor het vrijkomen van cortisol uit de bijnieren in ons lichaam. Dit is een mannelijk hormoon die kan zorgen voor een overmatige talgproductie en ontstekingsreactie in de huid. Niet voor niets wordt acné tarda veel gezien bij succesvolle, hardwerkende vrouwen.
Overmatige suikerinname zorgt door de opstoot van insuline voor hormonale onbalans in de huid.
Roken, alcohol drinken en andere vormen van vervuiling werken acné tarda sneller in de hand. De toxinen die vrijkomen verstoppen de poriën en bevorderen de groei van bacteriën in de poriën.
Zelf uitknijpen van puistjes is meestal geen succes en kan resulteren in korstvorming, postinflammatoire hyperpigmentaties en acné-littekens.

Behandeling van acné tarda

De oorzaak van volwassenenacné verschilt met die van tieners en de aanpak is daarom ook anders. Acné bij volwassenen wordt gerichter aangepakt, met meer respect voor de gevoeligheid van de huid. De behandeling van acné tarda is gebaseerd op het onder controle krijgen van de talgproductie, tegengaan van bacteriën die ontstekingen veroorzaken en het verdunnen van de verdikte hoornlaag. Dit kan het beste bereikt worden met acnétherapie en peelings, gecombineerd met producten voor thuis die het effect onderhouden en ondersteunen.

1. Acnétherapie bij acné tarda

Bij acnétherapie combineren we dieptereinigingen met peelings. Bij een dieptereiniging worden mee-eters verwijderd en de ontstekingen voorzichtig leeggemaakt. Dit wordt op een deskundige manier gedaan, zodat geen littekens ontstaan. Er wordt een peeling op basis van salicylzuur toegepast tijdens de behandeling om de hoornlaag te verdunnen en de ontstekingsreactie te verminderen.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij acné tarda

Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Zuren zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur verweken een verdikte hoornlaag waardoor dode huidcellen versneld afschilferen. De poriën komen weer vrij te liggen, waardoor talg soepel af kan vloeien en nieuwe comedonen en ontstekingen minder kans maken. Ook de schade die ontstaan is door acné wordt na elke peeling minder goed zichtbaar. Professionele peelings bevatten hoge concentraties zuren die door de huidtherapeuten van Huidzorg Houten afgestemd worden op de betreffende huid met ontstekingen. Sommige peelings brengen we direct na een dieptereiniging aan. De intensievere peelings, zoals DermaQuest Salicyclic Acid Resurfacer en Modified Jessner, kunnen beter een aantal dagen na de dieptereiniging toegepast worden. Zo penetreren de zuren gelijkmatiger in de huid.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische producten bij acné tarda

Thuis de juiste therapeutische producten inzetten, vormt een essentieel onderdeel van de behandeling van acné tarda. Door thuis onderstaande producten en ingrediënten te gebruiken worden ook de oorzaken aangepakt, waardoor de vorming van nieuwe ontstekingen voorkomen wordt.

Remmen van de talgproductie:

Zorgen voor een normale afschilfering van de huidcellen:

Ontstoppen van de poriën:

Meer informatie over behandeling van acné tarda

Bij Huidzorg Houten onderzoeken we de volwassen huid die puistjes vertoont zorgvuldig en leggen we u de behandelopties uit. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke aanpak voor uw huid het meest geschikt is.  Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.