huidverouderingHuidveroudering is een geleidelijk biologisch proces wat begint rond het 25e levensjaar. De stofwisselingsprocessen in onze cellen nemen af, hierdoor worden er minder snel nieuwe cellen aangemaakt en zal de huid op een gegeven moment  minder snel herstellen. Daarnaast worden essentiële cellen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid, elastine en collageen steeds minder geproduceerd. Huidveroudering heeft vooral te maken met enerzijds genetische factoren en door de toename van de leeftijd. Anderzijds word huidveroudering bevorderd door factoren zoals de zon, roken, weersinvloeden en onze leefstijl.

Kenmerken van huidveroudering

  • Vermindering van snelheid van de celdeling in de opperhuid
  • De levende cellen in de opperhuid zijn minder regelmatig verdeeld en minder vol van vorm
  • Afname van collageen en elastinevezels en vorming van rimpels
  • Afname van bindweefselcellen die collageen produceren (fibroblasten)
  • Afname van talg- en zweetproductie
  • Afname en onregelmatigere verdeling van pigmentcellen
  • Afname van onderhuids vetweefsel
  • De dichtheid van de haarfollikels neemt af en haar groeit minder snel. Op bepaalde plaatsen kan er ook meer haar gaan groeien (bij mannen bijv. borstelige wenkbrauwen en haar in de oren, bij vrouwen haargroei in het gezicht door de overgang)
  • Verminderde aanmaak tyrosinase in de haarwortels; het haar wordt grijs.
  • De verschijning van rimpels, bleke huid, droge huid, dunnere/verslapte huid, pigmentvlekjes, couperose en goedaardige huidtumoren.

Wat kunt u zelf doen tegen huidveroudering?

Uw levensstijl heeft veel invloed op de mate van huidveroudering. Wij geven hieronder vast tips om de huid in gezonde conditie te houden:

1. Therapeutische ingrediënten gebruiken in uw huidverzorging

Er zijn producten die het verouderingsproces ondersteunen, de celstofwisseling ondersteunen, antioxidanten bevatten en de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten geven u graag over een goede, effectieve verzorging passende bij u huidtype. Cosmetica kan de huid niet permanent verbeteren, want het kan niet doordringen in de lederhuid. Daarom werkt Huidzorg Houten met pharmaceuticals, met o.a. de producten van ZO Medical en Medik8, op basis van retinol (vitamine A-zuur) en hoge percentages vitamine ACE. Deze werken wél in de lederhuid.

2. Bescherm u huid tegen UV-straling

De zon speelt een grote rol in het huidverouderingsproces. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine. Daarnaast geeft een overmaat aan zonnestraling een onregelmatige pigmentatie in de vorm van pigmentvlekken, zonnevlekken en couperose. Daarmee is het belangrijk u huid goed te beschermen met een sunblock met minimaal factor 30. Daarnaast is het ook belangrijk om minimaal om de 2 uur te smeren. De huidtherapeut kan u een goede sunblock adviseren.

3. Niet roken

Een van de allerbelangrijkste voedingsmiddel van een jong uitziende huid is zuurstof. Door het roken vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de bloedcirculatie vermindert. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof met als gevolg: huidveroudering en rimpels. Dat geldt natuurlijk ook voor alcohol, koffie en chemische voedingsmiddelen. Onze lever en het spijsverteringsstelsel werken keihard om alle afval- en gifstoffen kwijt te raken. Als deze organen hun afvalstoffen niet kwijt kunnen, hopen ze op in je huid.

4. Eet gezond

Het is belangrijk om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen om de huid optimaal te voeden. Anti-oxidanten bestrijden en neutraliseren de vrije radicalen. Een goede aanvoer van antioxidanten (zoals vitamine A, B complex, C, E) is daarom heel belangrijk om lang van een gezonde huid te genieten. Ze zorgen voor de opbouw en het herstel van de huid, voeren afvalstoffen af, verminderen stress en remmen ontstekingsprocessen. Zink is een belangrijk mineraal is voor de productie van nieuwe huidcellen en de huidgenezing.

Behandeling van huidveroudering

Het huidverouderingsproces kan niet stop gezet worden. Wel is het mogelijk om huidveroudering te vertragen en uw huid in optimale conditie te houden. De huidtherapeut heeft daar diverse behandelingen voor, die ook met elkaar gecombineerd kunnen worden.

1. Fractionele laserbehandeling bij huidveroudering

Met fractionele lasertherapie herstellen we zeer gecontroleerd en effectief schade van het bindweefsel, waardoor de huid in de diepte sterker en gladder wordt.
Meer over deze behandeling »

2. Lichtflitstherapie pigmentvlekken bij huidveroudering

Lichtflitstherapie (IPL) is een effective methode om de huidskleur van reeds opgedane schade, zoals ouderdomsvlekken en zonschade, te egaliseren.
Meer over deze behandeling »

3. Lichtflitstherapie roodheden bij huidveroudering

Lichtflitstherapie zetten we in om rode huidkleurverschillen, zoals couperose, Poikyloderma van Civatte en kersenwratjes te verwijderen.
Meer over deze behandeling »

4. Verwijderen van goedaardige huidtumoren bij huidveroudering

Goedaardige huidtumoren die verschijnen bij het ouder worden, zoals fibromen en ouderdomswratten kunnen zeer zorgvuldig verwijderd worden door diverse behandeltechnieken. Het resultaat is een gladde, egale huid.
Meer over deze behandeling »

5. Micro-needling therapie, microdermabrasie & peelings bij huidveroudering

Huidzorg Houten beschikt over een groot assortiment van behandelingen ter verbetering en corrigeren van de huidstructuur en huidsterkte, door middel van activatie van celvernieuwing en bindweefselvorming in de huid.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van huidveroudering

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandelingen het meest geschikt zijn voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.