hyperpigmentatieHyperpigmentatie is een opeenhoping van pigment, zichtbaar als een donkere verkleuring van de huid. Wanneer pigmentcellen overprikkeld raken tot de aanmaak van pigment, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van de pigmentcellen. De overlappingen zorgen voor een extra hoeveelheid pigment, waardoor hyperpigmentatie en een onregelmatige teint ontstaat. Hyperpigmentatie komt meestal voor op zon beschenen delen van het lichaam, zoals het gezicht, het decolleté, de handen en de schouders.

Oorzaken hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie ontstaat vaak als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen, maar kunnen ook aangeboren zijn. Ook moedervlekken of sproetjes zijn een opeenhoping van pigment. Hyperpigmentatie bevindt zich meestal in de opperhuid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart. Oorzaken voor het ontstaan van hyperpigmentatie in de opperhuid kunnen zijn:

  • Toename van het aantal pigmentcellen
  • Verhoogde productie van melanine door de pigmentcellen
  • Toename van melanine in de huidcellen
  • Door abnormale pigmentcellen

Zodra de pigmentcellen ook pigment afgeven in de lederhuid (dermaal pigment), is dit zichtbaar aan een blauwige en grijzige kleur. Deze hyperpigmentatie is vanwege de diepe ligging lastiger te behandelen.

Soorten hyperpigmentatie

Behandeling van hyperpigmentatie

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeute met u welke behandelmethode voor uw hyperpigmentatie het beste in aanmerking komt. Er zijn veel factoren waar wij rekening mee moeten houden, zoals de diepte van het pigment, de locatie, de ontstaanswijze, de vorm, intensiteit van kleur, uw huidtype en de mate van blootstelling aan UV-straling in uw dagelijks leven.

1. Lichtflitstherapie bij hyperpigmentatie

Lichtflitstherapie is zeer geschikt voor het verwijderen van hyperpigmentatie die veroorzaakt zijn door overmatige blootstelling aan zonlicht, zoals lentigo simplex, lentigo senilis, Poikyloderma van Civatte en oppervlakkige melasma.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij hyperpigmentatie

De peelings van DermaQuest MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner zetten we in om oppervlakkige hyperpigmentatie én diepe hyperpigmentatie in het gezicht te vervagen. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine, zodat de teint gelijkmatig wordt.
Meer over deze behandeling »

3. Cryotherapie bij hyperpigmentatie

Oppervlakkige pigmentvlekken kunnen ook met behulp van de Cryopen oppervlakkig bevroren worden. Cryotherapie wordt meestal geadviseerd bij licht verheven hyperpigmentaties.
Meer over deze behandeling »

4. Camouflagetherapie bij hyperpigmentatie

Soms kan camouflagetherapie een welkome aanvulling zijn voor een huid met hyperpigmentatie en een onregelmatige teint. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten bevelen de professionele camouflageproducten van Lycogel aan. Deze ademende foundation laat de huid sneller herstellen na een behandeling en bevat tevens zonbescherming factor 30.
Meer over deze behandeling »

5. Therapeutische huidproducten bij hyperpigmentatie

De beste resultaten behaald u zodra bovenstaande behandelingen gecombineerd worden met het gebruik van huidproducten thuis, die een diepe egaliserende werking hebben in de huid. Producten van ZO Medical (zoals Brightenex, Brightamax, Brightalive en Retamax) bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals ingekapseld Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers om hyperpigmentaties en een onregelmatige huidteint te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren.

Meer informatie over de behandeling van hyperpigmentatie

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.