hypertrichoseHypertrichose is een vorm van bovengemiddelde haargroei, die meestal op meerdere plaatsen van het lichaam voorkomt waar normaal gesproken al lichte beharing is. Bijvoorbeeld op armen, benen, buik, rug en in het gezicht. Er zijn veel verschijningsvormen van hypertrichose. Er kan sprake zijn van donsbeharing of juist stuggere haren. De betreffende haren kunnen ook langer van lengte zijn dan gemiddeld. Hypertrichose kan over het gehele lichaam voorkomen of plaatselijk gelokaliseerd zijn. Vrouwen én mannen kunnen er last van hebben. Een andere vorm van overbeharing is hirsutisme. Hierbij ontstaan haren bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben.

Hypertrichose kan een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Men kan bijvoorbeeld veel moeite hebben met buitenactiviteiten waarbij de lichaamsdelen worden blootgesteld, zoals bij zwemmen en bij het dragen van zomerkleding. De grens tussen normale beharing en overbeharing is overigens nergens vastgesteld. Of er daadwerkelijk sprake is van overmatige haargroei is uiteindelijk een persoonlijke opvatting.

Oorzaak hypertrichose

Meestal is hypertrichose erfelijk bepaald. Voor kinderen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen is het bijvoorbeeld vrij normaal om wat zwaarder behaard te zijn. Niet zelden zien we bij mensen met deze afkomst een lichte donsbeharing op het voorhoofd, de slapen, kin en hals en op het lichaam op de armen, rug en benen als zij in de puberteit komen.

Een andere oorzaak van hypertrichose is het gebruik van medicijnen als fenytoïne (tegen epilepsie), minoxidil (tegen kaalheid), cyclosporine (tegen psoriasis) en corticosteroïden. Hypertrichose kan ook ontstaan door onderliggende ziektes, zoals anorexia nervosa, een traag werkende schildklier, infectieziekten of bepaalde vormen van kanker.

Men kan ook een bepaalde, bijzondere plek op het lichaam hebben waar haren groeien. Een voorbeeld is het Naevus van Becker: een lichtbruine goedaardige moedervlek waarin zich haren kunnen bevinden. Ook wrijving, ontstekingen en irritatie kunnen plaatselijk hypertrichose uitlokken.

Een zeer zeldzame en extreme vorm van hypertrichose is het syndroom van Ambras, ook wel het ‘Weerwolfsyndroom’ genoemd. Door een afwijking in de chromosomen is de gehele huid van deze mensen bedekt met fijne haren.

Behandeling hypertrichose

Bij hypertrichose is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar onderliggende oorzaken en indien nodig deze te behandelen. Mocht een medicijn de oorzaak zijn dan zou er wellicht gekeken kunnen worden of de medicatie aangepast kan worden. Indien er alleen sprake is van familiaire aanleg, kunt u meestal zonder aanvullend onderzoek behandeld word

1. Laserontharing bij hypertrichose

Laserontharing is een permanente methode voor ongewenste haargroei. De ontharingslaser produceert een zeer hoog geconcentreerde zuivere lichtbundel die maar een fractie van een seconde uitgezonden wordt op de huid. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en daar omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje, zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien.

Laserontharing werkt alleen effectief op gepigmenteerde haren. Deze methode kan ingezet worden op alle locaties van het lichaam en is geschikt voor lichte én donkere huiden. De geavanceerde Lightsheer Diodelaser DUET beschikt over een High Speed laserkop. Dit handstuk werkt zeer snel en is vanwege zijn grootte comfortabeler bij het ontharen van grote oppervlaktes als benen, rug en armen.

Bij sommige mensen bestaat er een kans dat in de toekomst nieuwe haarzakjes geactiveerd worden of donshaartjes op andere plaatsen overgaan tot dikkere haren. Dit proces kan onafhankelijk van de laserbehandeling optreden en heeft te maken met interne oorzaken van hypertrichose. Mogelijk zijn extra laserbehandelingen nodig en zal het behaalde resultaat onderhouden moeten worden, bijvoorbeeld een jaarlijkse laserbehandeling.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrische epilatie bij hypertrichose

Indien er sprake is van hypertrichose met rossige of blonde haren kan elektrische epilatie nuttig zijn. De lichte haren bevatten niet genoeg pigment voor laserontharing, dus elektrische epilatie is dan een alternatief.  Tijdens het elektrisch ontharen wordt er een stroomstootje naar het haarzakje gestuurd via een klein steriel naaldje. Door dit stroomstootje komt warmte vrij en vernietigen we het haarzakje. Hierdoor zal er geen nieuwe haar meer ontstaan. Op deze manier wordt elk haarzakje behandeld. Aangezien we bij hypertrichose meestal spreken over grotere gebieden, heeft laserontharing vanwege zijn snelheid van behandelen de eerste voorkeur.
Meer over deze behandeling »

Vergoeding behandeling overbeharing in gezicht

Met een aanvullende verzekering worden behandelingen van overbeharing in het gelaat grotendeels vergoed door uw zorgverzekeraar. Huidzorg Houten is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapie en de huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Meer informatie over de behandeling van hypertrichose

Tijdens het intakegesprek bespreken we welke behandeling het meest geschikt is voor u en stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.