irritatie na scherenGevoelige, geïrriteerde huid na het scheren komt veel voor en verdient daarom een aparte beschrijving. Niet zelden verschijnen er ook rode bultjes en ontstekingen in het geschoren gebied.Soms blijft het alleen bij enkele witte puskopjes, soms verschijnen er diepe ontstekingen.

Kenmerken van irritatie na het scheren

irritatie bikinilijnBij mannen komt scheerirritatie meestal voor in de baardstreek, bij vrouwen zien we dit veel bij de bikinilijn en oksels. Soms laten de ontstekingen pigmentvlekjes (post-inflammatore hyperpigmentaties) achter op de huid, die heel langzaam vervagen. De gevoelige, geïrriteerd huid rond de liezen kan pijnlijk zijn en voor veel meisjes en vrouwen een reden te zijn om niet openbaar in bikini te verschijnen.

Pseudo Folliculitis Barbae

folliculitis barbae

Pseudo Folliculitis Barbae is de term die gebruikt voor scheerirritatie, scheerbultjes, scheerpuistjes en ingegroeide haartjes in de baardstreek bij mannen. Het gaat om een hardnekkige irritatie veroorzaakt door scheren/ontharen.

Oorzaak van irritatie na het scheren

Bij het scheren wordt de haar iets uitgetrokken en afgeschoren. Het uiteinde van de haar krijgt dan een scherp puntje. Dit scherpe puntje kan bij het ‘terugveren’ van het haartje in de wand van het haarzakje gaan prikken en de uitgang van het haarzakje blokkeren. Het haartjes kan onder de hoornlaag doorgroeien. De afgifte van talg door het talgkliertje gaat gewoon door. De blokkade van het haartje en het ingroeien in de huid kan leiden tot een ontstekingsreactie.

Behandeling bij irritatie na het scheren

Definitieve Laserontharing

Veel vrouwen die bij Huidzorg Houten verschijnen zijn deze gevoelige en geïrriteerde huid na het scheren zat. Zij kiezen voor definitieve laserontharing van de bikini en oksels om van de klacht af te komen. Want permanent met deze haren afrekenen, betekent automatisch dat de haartjes niet meer geschoren hoeven te worden. Dit scheelt, naast tijdwinst en comfort, ook huidirritatie.

Acnetherapie

Bij mannen en vrouwen kan de huidtherapeut van dienst zijn met een aangepaste reinigingsbehandeling met eventueel een ontstekingsremmende peeling. Ingegroeide haren en ontstekingen worden op de juiste manier verwijderd, zonder dat er huidschade achter blijft.

Advies en productondersteuning

De huidtherapeut geeft u graag tips en adviezen ter voorkoming van irritatie na het scheren. Met het product Oil Absorbing Lotion van Coresa kunt u thuis de ontstekingen behandelen (uitdoven). Tevens kalmeert u hiermee de geïrriteerde huid en werkt het positief op roodheid.

Lees meer over het voorkomen en behandelen van irritatie na het scheren: