Alpha-hydroxy zuren (AHA’s) zijn in wateroplosbare zuren die “exfoliërend” werken. Dit betekent dat de zuren dode huidcellen losweken waardoor de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Alpha-hydroxy zuur heeft een natuurlijke oorsprong. Voorbeelden zijn melkzuur (afkomstig van melk) en glycolzuur (afkomstig van rietsuiker en honing).

Effect op de huid

Doordat AHA’s de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren gaat de huid er gezonder en egaler uitzien. Het effect van alpha-hydroxy zuur op de huid is onder andere afhankelijk van het percentage zuur dat in het product gebruikt wordt en de pH-waarde van het product. Producten voor thuisgebruik mogen een percentage zuur hebben van maximaal 10%. Wanneer het percentage zuur boven de 30% komt, mag het alleen worden toegepast door huidtherapeuten en artsen.

Indicaties AHA’s

Bij Huidzorg Houten wordt gewerkt met verschillende zuren, waaronder alpha-hydroxy zuren. Dit passen wij toe in de vorm van peelings. Daarnaast verkopen wij diverse producten voor thuisgebruik waarin AHA’s zijn verwerkt. Door de exfoliërende werking worden AHA’s onder andere ingezet bij rosacea, een droge huid, een gevoelige huid, keratosis pilaris, acné, milde littekens (bijvoorbeeld na acné), beginnende huidveroudering, dermatitis perioralis, post-inflammatoire hyperpigmentatie, zonschade, melasma, gerstekorrels en ter verbetering van de huidkwaliteit in het algemeen.