Arbutine (ook wel arbutane genoemd) is een stofje dat voortkomt uit de bladeren van verschillende bessenstruiken, zoals de berendruif, veenbes en blauwe druif. Het wordt vaak ingezet als pigment remmend middel. Het is qua werking te vergelijken met hydroquinone, maar arbutine is iets minder agressief voor de huid en geeft daardoor minder bijwerkingen.

Effect op de huid

Arbutine wordt vaak omschreven als een “blekend” middel, omdat het lijkt alsof het de huid lichter van kleur maakt. In werkelijkheid zorgt arbutine voor een verminderde productie van melanine doordat het de tyrosinase activiteit afremt. Soms is de productie van melanine verstoort, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg, hormonen en UV-straling. Arbutine kan dan worden ingezet om de verstoorde melanine productie te verhelpen. Naast de pigment remmende werking heeft arbutine ook een antioxidantische en ontstekingsremmende werking.

Indicaties arbutine

Bij Huidzorg Houten wordt arbutine ingezet voor diverse pigmentproblematiek, zoals melasma, post-inflammatoire hyperpigmentatie en Poikiloderma van Civatte. Producten met arbutine zijn: