lentigo-senilisLentigo senilis is de Latijnse benaming voor ‘ouderdomsvlekken’. Lentigo senilis zijn goedaardige bruine of zwarte hyperpigmentaties in de huid. Ze komen veel voor; bij ruim 90% van de mensen ouder dan 60 jaar zijn deze lentigo’s op het lichaam aanwezig. De lentigo senilis komen het meest voor op de plaatsen waar de huid makkelijk door de zon beschenen wordt, zoals het decolleté, de schouders, de bovenkant van de armen, handruggen en in het gezicht. De grootte van de huidvlekken verschilt van enkele millimeters tot 2 centimeter.

Oorzaak van lentigo senilis

Lentigo senilis zijn het gevolg van een toename van pigment tussen de huidcellen en een woekering van pigmentcellen.  We zien het meestal bij blanke huidtypes en zonaanbidders. Hoe langer en vaker u uw huid aan zonlicht bloot heeft gesteld, hoe sneller en in uitgebreidere vorm deze pigmentvlekken kunnen voorkomen. Eén zonverbranding kan genoeg zijn om deze vlekken acuut uit te lokken.
Natuurlijk heeft blootstelling aan zonlicht ook positieve invloeden, zoals de aanmaak vitamine D. Wel is het verstandig om te beseffen dat overmatig zonlicht, wat meestal toch het geval is geweest bij de verschijning van lentigo senilis, de huid veel schade kan bezorgen. Naast het ontstaan van een vlekkerige huid, tast zonnestraling de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.

Behandeling van lentigo senilis

Huidtherapeuten worden tijdens en na hun opleiding getraind om huidoneffenheden te herkennen en beoordelen. De diagnose van lentigo senilis is vaak eenvoudig te stellen. Als de huidtherapeut na het onderzoek toch een hele kleine twijfel heeft, besluit zij toch niet te behandelen en u door te sturen naar uw huisarts. Als uw huisarts schriftelijk toestemming heeft gegeven, kan er behandeld worden.

1. Lichtflitstherapie bij lentigo senilis

Lichtflitstherapie is een effectieve methode om lentigo senilis of ouderdomsvlekken te verwijderen. De behandeling kan toegepast worden op alle locaties van het lichaam, zolang er voldoende contrast is te zien tussen de vlek en de normale huidkleur. Het licht verhit het pigment zodanig sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven intact, alleen de vlek zelf wordt behandeld.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij lentigo senilis

De peelings van DermaQuest MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner kunnen de gezichtshuid geleidelijk weer een egale teint geven. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine.
Meer over deze behandeling »

3. Cryotherapie bij lentigo senilis

Met behulp van een stikstofpen bevriezen we lentigo senilis uiterst precies in slechts enkele seconden. Deze techniek bevelen we aan zodra lentigo senilis licht verheven of ruw van oppervlakte zijn.
Meer over deze behandeling »

4. Therapeutische huidproducten bij lentigo senilis

De beste resultaten behaald u zodra bovenstaande behandelingen gecombineerd worden met het gebruik van huidproducten thuis, die een diepe egaliserende werking hebben in de huid. Producten van ZO Medical, zoals Brightenex, Brightamax, Brightalive en Retamax, bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals ingekapseld Retinol 1%, anti-oxidanten en melanineremmers om hyperpigmentaties en een onregelmatige huidteint te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren. Daarnaast is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Meer informatie over de behandeling van lentigo senilis

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.