Littekentherapie

Littekenweefsel bestaat uit collageen. De bindweefselcellen in de huid maken dit nieuwe weefsel aan om een wond te sluiten. Een litteken blijft altijd voelbaar en zichtbaar. Dat komt door de structuur en de kleur van het collageen. Een litteken is in feite sterker dan de gewone huid. Daarom voelt een litteken harder en stugger aan dan de huid daaromheen.

Wanneer kunnen littekens storend zijn?

Soms vallen littekens erg op. Dan heeft de huid in de herstelfase te veel of juist te weinig bindweefselvezels aangemaakt. Dat kan bijvoorbeeld komen door een slechte doorbloeding van de huid, door een ontsteking of door aanleg. Hoe opvallend een litteken uiteindelijk wordt, ligt ook aan de oorzaak van de wond. Een snee van een operatie geneest bijvoorbeeld veel sneller en fraaier dan een brandwond. Sommige mensen hebben last van een pijnlijk en trekkerig litteken. Gelukkig worden er steeds meer behandelingen uitgevonden om littekens soepeler en minder opvallend te maken.

Verschillende behandelmethoden voor littekens

De huidtherapeut bespreekt met u voor welke behandeling uw litteken in aanmerking komt en stelt met u een persoonlijk behandelplan op tijdens het intakegesprek. Onderstaande behandelingen kunnen gecombineerd worden.

Optie 1: Fractionele laserbehandeling

Fractionele lasertherapie zetten we in bij trauma-littekens, operatielittekens, striae en acné-littekens. De fractionele laser zendt duizenden laserpulsjes in fracties naast elkaar loodrecht in de huid.
De laserstralen dringen als hele kleine kolommen van warmtebundels diep door in de lederhuid, daar waar het weefselschade heeft opgelopen. Heel gecontroleerd en precies wordt de huid dus in kleine bundeltjes beschadigd. De huid zelf gaat dit weefsel vervangen met nieuw, sterk collageen. Dit proces werkt nog maanden na de behandeling door. Geleidelijk wordt het reliëf en kleurverschil minder zichtbaar. Daarnaast speelt de verhoogde doorbloeding een belangrijke rol. De stimulatie van nieuwe bloedvaatjes in het litteken zorgt voor aanvoer van extra zuurstof en voedingstoffen waardoor de huid gezonder wordt.

Optie 2: Micro-needling therapie

Tijdens de behandeling gebruiken we een vibrerende pen met minuscule naaldjes, die onder hoge snelheid kleine verticale kanaaltjes in de huid maken. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine, bindweefsel. Uw litteken kan soepeler en minder opvallend worden na enkele behandelingen.

Optie 3: Microdermabrasie

Microdermabrasie is een techniek waarbij we gebruik maken van diamanten kopstukjes die de dode huidcellenlaag onder vacuümdruk heel gecontroleerd afschaven en polijsten. Deze techniek zorgt voor afvlakking van het litteken en stimuleert de celvernieuwing.

Optie 4: Littekenmassage

Littekenmassage stimuleert de doorbloeding en dan kan de huid weer soepeler worden. We hanteren verschillende massagetechnieken, allemaal gericht op het verbeteren van de elasticiteit in het beschadigde weefsel van het litteken.

Optie 5: Siliconenpleisters en siliconengel

Door een aantal weken tot maanden siliconenpleisters en siliconengel op het litteken te dragen, kan uw litteken vlakker, zachter en minder zichtbaar worden.

Na de behandeling

Het litteken kan een aantal weken roze van kleur blijven. Sommige mensen ervaren een jeukend gevoel in het behandelde gebied; dit is een onderdeel van het regeneratieproces en een teken dat de huid ‘aan het werk’ is. De huid is ongeveer 2 weken extra kwetsbaar en gevoelig voor zonlicht, warmte en sommige huidproducten. Wij raden de gehele herstelperiode aan het litteken consequent te beschermen met zonnebrandcrème met factor 30 of hoger en de huid voorzichtig te behandelen.

Aantal benodigde behandelingen

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de voortgang, ernst van het litteken en achterliggende factoren. Elke behandeling geeft geleidelijk verbetering. Meestal zijn tenminste 5 behandelingen nodig voor duidelijk zichtbaar behandelresultaat. Afhankelijk van de behandelmethode kunt u elke 4 tot 8 weken behandeld worden, met littekenmassage uitgezonderd.

Te verwachten resultaat

Behandeling kan problemen die te maken hebben met het litteken verminderen en het litteken verfraaien. Wees wel realistisch: een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Littekentherapie kan in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Dit is het afhankelijk van uw verzekeringspakket. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Huidzorg Houten is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Afspraak maken

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten.

De huidtherapeut bekijkt uw huid en stelt een aantal belangrijke vragen over uw huid en algemene gezondheid. Vervolgens stelt de huidtherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op en geeft zij u een bijbehorende prijsindicatie. Alle benodigde informatie krijgt u ook mee naar huis.

Na het tekenen van de behandelovereenkomst kan een afspraak gepland worden voor de eerste behandeling.

We zijn ervan overtuigd dat we veel mensen kunnen helpen met onze effectieve behandelmethoden, daarom steken we graag tijd en energie in goed advies. We bieden u het eerste intakegesprek graag kosteloos en vrijblijvend aan.

Voor het intakegesprek reserveren wij 30 minuten in de agenda. Een afspraak voor het intakegesprek kunt u maken via 030-6342561, contact@huidzorghouten.nl of het contactformulier.

Fractionele laser Vanaf € 125,-
Fractionele laser striae Vanaf € 175,-
Micro-needling therapie Vanaf € 75,-
Littekenmassage € 50,-

littekentherapie-voor-en-na-fotos-neus

Resultaat littekentherapie na 3 maanden siliconenpleisters dragen
Vraag stellen / Afspraak maken
Bezig met versturen
Wij respecteren uw privacy!