melasmaMelasma kenmerkt zich door bruine vlekken in het gezicht, als gevolg van een overschot aan pigment (melanine), ook wel hyperpigmentatie genoemd. Bij melasma verschijnen lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. De hyperpigmentatie kan zich bevinden in de bindweefsellaag en de opperhuid. Melasma ontstaat meestal bij vrouwen rond de 20 tot 40 jaar, de leeftijdscategorie waarin hormonale schommelingen sneller voorkomen. Melasma heeft een chronisch karakter; eens opgelopen blijft u er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen.

Oorzaak van melasma

Deze lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. Als reactie op deze hormonale, geven de pigmentcellen meer pigment af. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij mensen met melasma normaal.

Melasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmaksker’ genoemd, omdat het vaak verschijnt tijdens zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is de productie van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd. Ook orale anticonceptiva en hormonale substitutietherapie kan melasma uitlokken. Erfelijke gevoeligheid speelt een rol.

Behandelingen voor melasma

Van tevoren is niet exact in te schatten hoe de pigmentcellen zich in de loop van de tijd gaan gedragen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om melasma te verminderen en de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen. De wens om een zongebruinde gezichtshuid te hebben, kunt u dan beter opgeven, want consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge factor voor het gelaat is noodzakelijk.

1. Peelings bij melasma

De peelings van DermaQuest MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner zetten we in om oppervlakkige en diepe vormen van melasma te behandelen. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentatie op te lichten en reguleert de productie van melanine, zodat de teint gelijkmatig wordt.
Meer over deze behandeling »

2. Lichtflitstherapie bij melasma

Bij oppervlakkige hyperpigmentatie kan behandeling met de lichtflitstherapie soms voldoende resultaat behalen. Vaak is behandeling met lichtflitstherapie in combinatie met het gebruik van therapeutische producten thuis het meest effectief. De producten zorgen voor onderhoud van het behaalde resultaat van lichtflitstherapie en zorgen dat de pigmentcellen rustig blijven.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische producten ZO Medical bij melasma

Enkele producten van ZO Medical bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals ingekapseld Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers om melasma te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren. Deze producten kunnen in combinatie met bovenstaande behandelingen gebruikt worden en zorgen tevens voor langdurig behoud van behaalde resultaten.

Meer informatie over de behandeling van melasma

Bij Huidzorg Houten onderzoeken we de huid die melasma vertoont zorgvuldig en leggen we u de behandelopties uit. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.