De naevus van Unna wordt ook wel ‘ooievaarsbeet’ genoemd. Deze naam is afkomstig van het fabeltje dat baby’s door de ooievaar gebracht worden. De ooievaar zou de baby op deze plek vastgehouden hebben. Men spreekt ook wel eens van ‘Angel kisses’ bij een naevus van Unna op het voorhoofd. De naevus van Unna is een egaal rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of het achterhoofd. Het komt ongeveer bij 30% van de pasgeboren baby’s voor en verdwijnt meestal na enkele maanden na de geboorte. De naevus van Unna kan ook gelokaliseerd zijn op het voorhoofd, de oogleden, rondom de neus, bovenlip, halsgebied of op het decolleté. De vlek is onregelmatig van vorm. Soms zijn het meerdere vlekjes bij elkaar. De diagnose naevus van Unna kan verward worden met een wijnvlek of hemangioom. Net als de naevus van Unna zijn dit ‘geboortevlekken’ gekenmerkt door roodheid, maar verder niet hetzelfde.

Oorzaak naevus van Unna

Op de plek van de roodheid zijn de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid wijder aangelegd in de huid. Bij inspanning of temperatuurverschillen wordt de vlek donkerder. Het is verder een goedaardige, onschuldige aandoening. De naevus van Unna trekt meestal binnen een jaar spontaan weg, maar kan bij sommige mensen het hele leven zichtbaar blijven. Dit komt veelal voor bij een naevus van Unna in de nek. Als er haar groeit over de naevus van Unna, is deze meestal nauwelijks zichtbaar. Valt de naevus van Unna buiten de haargrens, dan zou de vlek cosmetisch storend kunnen zijn.

Behandeling van naevus van Unna

1. Lichtflitstherapie bij naevus van Unna

De naevus van Unna hebben we bij Huidzorg Houten reeds enkele keren succesvol behandeld met lichtflitstherapie. Behandeling is mogelijk vanaf de puberteit. De vlek kan vervagen als de bloedvaatjes oppervlakkig zijn gelegen. Binnen 3 behandelingen zal er verbetering zichtbaar moeten zijn, zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt.
Meer over deze behandeling »