normaal-littekenEen ‘normaal’ litteken is een klein wit of huidkleurig strengetje in de huid, die ontstaan is bij de wondgenezing na een operatie of ongeval. Als reactie op de wond heeft de huid zelf bindweefsel aangemaakt en de wondgenezing is verlopen onder optimale omstandigheden. Normale littekens geven meestal geen fysieke klachten, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Dit heeft veel te maken met de locatie op het lichaam. Een litteken in het midden van het gezicht valt bijvoorbeeld meer op dan een litteken op de romp.

Oorzaak normaal litteken

De meeste normale littekens zijn ontstaan door chirurgie. Een operatief arts houdt zoveel mogelijk rekening met het verloop van de splijtlijnen in de huid en de natuurlijke huidplooien. Daarbij gebruikt hij steriele materialen. De kans is groot dat de huid geneest met een ‘mooi’ litteken. Normale littekens zijn niet rood van kleur en voelen niet verdikt aan.

Behandeling van een normaal litteken

Indien een normaal litteken cosmetisch storend is kunt u terecht voor huidverbeterende behandelingen die de huid aan het werk zetten. Hierbij worden de huidcellen en bindweefselcellen als het ware wakker geschud. Zo worden alle huidlagen optimaal aan het werk gezet, waardoor littekenweefsel weer een klein beetje op de ‘normale’ huid gaat lijken. Hierbij is het belangrijk om de huid tussen de behandelingen genoeg tijd en rust geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Verbetering is een geleidelijk proces. Wees wel realistisch; littekenweefsel kan nooit voor 100% verdwijnen.

1. Fractionele laserbehandeling bij normale littekens

Fractionele laserbehandelingen stimuleren de aanmaak van nieuw collageen en elastine, waardoor het beschadigde bindweefsel kan versterken. Dit maakt de huid geleidelijk gladder. Daarbij zorgen de laserbehandelingen voor stimulatie van de groei van fijne bloedvaatjes in de huid, waardoor het littekenweefsel beter doorbloed raakt. Hierdoor gaat er meer zuurstof en voeding naar de cellen. Dit zorgt voor gezonder weefsel en vervaging van het kleurverschil.
Meer over deze behandeling »

2. Micro-needling therapie bij normale littekens

De Dermapen kan ook worden ingezet bij atrofische littekens om het bindweefsel te versterken. Tijdens de behandeling maken we met de minuscule vibrerende naaldjes van de Dermapen kleine verticale kanaaltjes in de huid. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om de lederhuid op een natuurlijke manier te activeren.
Meer over deze behandeling »

3. Peelings bij normale littekens

Met peelings met melkzuur, glycolzuur en trichloorazijnzuur (TCA) of een intensieve microdermabrasiebehandeling kunnen littekens vervagen. Deze peelings kunnen gecombineerd worden met fractionele laserbehandelingen voor optimaal effect.
Meer over deze behandeling »

Adviezen voor een mooi litteken

Een vers litteken heeft minimaal een jaar de tijd nodig om uit te rijpen, tot die tijd kan het litteken nog rood van kleur zijn, harder aanvoelen of jeuken. Het litteken kan wel direct na sluiting van de wond ingesmeerd worden met littekencrème. Ook kunt u 2 weken na sluiting van de wond of na het verwijderen van de hechtingen siliconengel- of pleisters gebruiken. Dit zorgt voor een optimale hydratatie van het littekenweefsel. Hierdoor wordt het snel uitrijpen, en zonder jeuk, van een litteken maximaal ondersteund.
Daarnaast adviseren wij om het litteken uit de zon of zonnebank te houden en in te smeren met zonnebrandcrème SPF 50. UV-straling heeft namelijk een negatieve invloed op de wondgenezing en kan tevens zorgen voor een donker gekleurd litteken. Ook adviseren wij om de huid zelf soepel te maken door elke dag het litteken minimaal 10 minuten te masseren.

Meer informatie over de behandeling van normale littekens

De keuze van behandeling is afhankelijk van uw huidconditie, uw huidtype, de locatie en grootte van het litteken. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke aanpak het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.