ongewenste-haargroeiBeharing bestaat uit donshaar (vellushaar) en terminaal haar. We worden geboren met ongeveer 5 miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Hoe deze verdeeld zijn is vastgelegd in onze genen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt terminale haren aan. Terminale haren zijn dikker en beter zichtbaar. Afhankelijk van de locatie kunnen ze 1 tot 50 centimeter lang worden.
Soms kan beharing kan een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Men kan bijvoorbeeld veel moeite hebben met buitenactiviteiten waarbij de lichaamsdelen worden blootgesteld, zoals bij zwemmen en bij het dragen van zomerkleding.

Wanneer spreken we van ‘ongewenste lichaamsbeharing’?

Dat ligt aan een aantal factoren die we hieronder beschrijven. De grens tussen normale beharing en overbeharing is overigens nergens vastgesteld. Of er daadwerkelijk sprake is van overmatige haargroei is uiteindelijk een persoonlijke opvatting.

Man of vrouw

Mannen vinden hun lichaamsbeharing over het algemeen minder storend vergeleken met vrouwen. De meeste vrouwen vinden een gladde, haarloze huid belangrijk; het wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en hygiëne.

Locatie beharing

Veel mannen ervaren lichaamsbeharing op de rug, schouders en de nek als ongewenst haar. Soms zien zij ook liever een gladde borst en buik. Vrouwen accepteren haargroei op de armen en benen sneller dan haren onder de oksels, in de liezen of op plaatsen waar geen haren bij vrouwen ‘horen’ te zitten. Denk aan een streepje haar rond de navel, op de dijbenen, rond de tepelhoven, billen of onderrug.

Kleur en dichtheid van de haargroei

Mannen vinden een beetje haar op hun rug, schouders, borst en buik meestal niet erg, maar wel zodra de haargroei heel dichtbegroeid, donker of stug is. Overmatige haargroei kan door de omgeving opgemerkt worden, bijvoorbeeld bij het zwemmen. Vrouwen die stugge, donkere haren op de ledematen hebben storen zich sneller aan de haren in tegenstelling tot vrouwen met blonde of lichtbruine haren op de benen, armen of op andere plekken.

Cultuur

De opvattingen over lichaamsbeharing verschilt van mens tot mens en per cultuur. In Aziatische landen komt lichaamsbeharing weinig voor en wordt schaamhaar gezien als ‘aantrekkelijk’, terwijl in islamitische landen schaamhaar geschoren wordt vanuit religieuze redenen. In onze huidige westerse cultuur is een gladde, haarloze huid de trend.

Problemen bij het ontharen

Ontharingsmethoden zoals scheren, epileren en harsen kunnen de huid irriteren. Sommige mensen hebben snel ingroeiende haren en ontstekingen. Ook om deze reden kan lichaamsbeharing als storend worden ervaren. Daarbij houden we over het algemeen meer van een zachte, gladde huid dan van een stoppelige huid met bultjes en roodheden.

Vormen van overbeharing of problemen bij haargroei

Hieronder leest u meer over de aandoeningen die te maken hebben met een afwijkend beharingspatroon of huidklachten die het gevolg zijn van problemen met beharing.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een chronische ontsteking van de huid die ontstaat door een afsluiting van het haarzakje. Het komt voor in de gebieden waar de grote zweetklieren en haarzakjes bevinden, zoals de oksels, liezen en de binnenkant van de billen en de schaamlippen.

Hirsutisme

Wanneer er haren groeien op  plaatsen waar deze normaal bij vrouwen niet voorkomen, spreekt men over hirsutisme. Er ontstaat dan een mannelijk beharingspatroon. De belangrijkste oorzaken van hirsutisme zijn hormonale factoren en medicijngebruik.

Hypertrichose

Hypertrichose is een vorm van overbeharing op een willekeurige plek op het lichaam. Het kan aangeboren zijn, maar het kan ook op latere leeftijd opkomen. Het komt voor bij mannen en  vrouwen.

Ingegroeide haren

Zodra een haar geblokkeerd wordt door de bovenste huidlaag kan de haar in de huid gaan groeien, met een ontstekingsreactie tot gevolg. Pseudofolliculitis barbae is de term die gebruikt voor scheerirritatie, scheerbultjes, scheerpuistjes en ingegroeide haartjes in de baardstreek bij mannen of lichaamsdelen waar veelvuldig geschoren wordt. Het gaat om een hardnekkige irritatie veroorzaakt door scheren of andere vormen van ontharen.

Behandeling bij ongewenste haargroei

Bij Huidzorg Houten zijn we gespecialiseerd in permanente ontharingsmethoden. Deze methoden kunnen ingezet worden op alle locaties van het lichaam en zijn geschikt voor lichte én donkere huiden. Beharing kan verwijderd worden vanwege medische of cosmetische redenen.

1. Laserontharen bij ongewenste haargroei

Laserontharing is een permanente methode voor ongewenste haargroei. De ontharingslaser produceert een zeer hoog geconcentreerde zuivere lichtbundel die maar een fractie van een seconde uitgezonden wordt op de huid. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en daar omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje, zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien. Laserontharing werkt alleen effectief op gepigmenteerde haren. De geavanceerde Lightsheer Diodelaser DUET beschikt over een High Speed laserkop. Dit handstuk werkt zeer snel en is vanwege zijn grootte comfortabeler bij het ontharen van grote oppervlaktes als benen, rug en armen.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrische epilatie bij ongewenste haargroei

Indien u last heeft van ongewenste witte, grijze, rossige of blonde haren, komt u in aanmerking voor elektrische epilatie. De lichte haren bevatten niet genoeg pigment voor laserontharing. Tijdens het elektrisch ontharen wordt er een stroomstootje naar het haarzakje gestuurd via een klein steriel naaldje. Door dit stroomstootje komt warmte vrij en vernietigen we het haarzakje. Hierdoor zal er geen nieuwe haar meer ontstaan. Op deze manier wordt elk haarzakje behandeld.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van ongewenste haargroei

Tijdens het intakegesprek bespreken we welke behandeling het meest geschikt is voor u en stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.