ooievaarsbeetDe naevus van Unna wordt ook wel ‘ooievaarsbeet’ genoemd. Deze naam is afkomstig van het fabeltje dat baby’s door de ooievaar gebracht worden. De ooievaar zou de baby op deze plek vastgehouden hebben. Men spreekt ook wel eens van ‘Angel kisses’ bij een ooievaarsbeet op het voorhoofd.

De ooievaarsbeet is een egaal rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of het achterhoofd. Het komt ongeveer bij 30% van de pasgeboren baby’s voor en verdwijnt meestal na enkele maanden na de geboorte. De ooievaarsbeet kan ook gelokaliseerd zijn op het voorhoofd, de oogleden, rondom de neus, bovenlip, halsgebied of op het decolleté. De vlek is onregelmatig van vorm. Soms zijn het meerdere vlekjes bij elkaar. De diagnose ooievaarsbeet kan verward worden met een wijnvlek of hemangioom. Net als de ooievaarsbeet zijn dit geboortevlekken, gekenmerkt door roodheid.

Oorzaak ooievaarsbeet

Op de plek van de roodheid zijn de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid wijder aangelegd in de huid. Bij inspanning of temperatuurverschillen wordt de vlek donkerder. Het is verder een goedaardige, onschuldige aandoening. De ooievaarsbeet trekt meestal binnen een jaar spontaan weg, maar kan bij sommige mensen het hele leven zichtbaar blijven. Dit komt veelal voor bij een ooievaarsbeet in de nek. Als er in dit gebied haar groeit, is de rode vlek meestal nauwelijks zichtbaar. Valt de ooievaarsbeet buiten de haargrens, dan zou de vlek cosmetisch storend kunnen zijn.

Behandeling van de ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet kan veilig verwijderd worden, zodra het contrast tussen de roodheid en de teint van uw huid groot genoeg is. Het aantal behandelingen is onder andere afhankelijk van de grootte de diepte van de ooievaarsbeet en uw reactie op de behandeling.

1. Lichtflitstherapie bij een ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet kan bij Huidzorg Houten meestal succesvol behandeld worden met lichtflitstherapie (IPL). Behandeling is mogelijk vanaf de puberteit. De vlek kan vervagen als de bloedvaatjes oppervlakkig zijn gelegen. Binnen 3 behandelingen zal er verbetering zichtbaar moeten zijn. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt.
Meer over deze behandeling »

2. Camouflagetherapie bij een ooievaarsbeet

Wanneer lichtflitstherapie niet voldoende verbetering oplevert, is camouflagetherapie nog een optie. Hierbij zoekt de huidtherapeut samen met u een camouflagekleur uit die precies met uw natuurlijke huidtint overeenkomt. Deze camouflagecrème is water- en veegvast en gebruikt u om de roodheid tijdelijk te verbergen.

Meer informatie over de behandeling van de ooievaarsbeet

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt voor u is. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.