Dana Dijs Bom

Dana is geboren en opgegroeid in Houten, de vestigingsplaats van Houten. Het voelde dus voor haar heel vertrouwd om in het Zorggebouw de praktijk op te starten. Dana komt uit een ondernemende familie en heeft in haar jeugd veel geleerd van haar ouders in de bakkerij. Dana is moeder van een zoon en een dochter. Haar man Mark Dijs helpt mee in de praktijk op het gebied van marketing en administratie.

Waarom ben je huidtherapeut geworden?

Dana: “Vroeger had ik, net als veel andere jongeren, last van acné. Na alle zinloze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes en goed bedoelde adviezen, wilde ik graag weten: wat werkt nu echt? Hierdoor is mijn interesse in huidtherapie ontstaan. Ik wist zelf niet waar ik terecht kon in de omgeving. Daarom besloot ik om zelf de expert te worden.”

Heb je zelf weleens last van huidklachten?

“Ik weet nu goed hoe ik acné onder controle krijg, hoewel ik er hard voor moet blijven werken om een gladde huid te behouden. Rond mijn 20ste kreeg ik ook nog melasma, een soort donkere pigmentvlekken in mijn gezicht. Ik kreeg er regelmatig vragen over, vreselijk vond ik het! Gelukkig heb ik dat inmiddels kunnen vervagen.”

Welke behandelingen onderga je zelf (of heb je ondergaan)?

“Ik onderga vrij regelmatig een peeling en het liefst elk kwartaal een fractionele laserbehandeling om mijn huid jong en egaal te houden. Ook heb ik veel profijt van de behandelingen met de ontharingslaser. Ik hoef vrijwel nooit te scheren. Daarnaast heb ik vrijwel alle behandelingen uitgeprobeerd en gebruik ik natuurlijk sterke huidverzorgingsproducten uit de praktijk.”

Welke gebeurtenis in je carrière blijft je het meest bij?

“Als een huidklacht heel uitgebreid is, zijn de behandelresultaten zeer opvallend en heeft dit effect heeft veel invloed op iemands leven. De verhalen van de cliënten geven je soms echt kippenvel. Daarbij moet ik aan meerdere cliënten denken. Soms breekt een cliënt bij het intakegesprek en komt de schaamte en onzekerheid eruit. Dan leef ik erg met ze mee, omdat ik zelf weet hoe het is om last te hebben van huidklachten.”

Wat zijn de moeilijke kanten van het vak?

“Het verwachtingspatroon. Ik vind het heel belangrijk om eerlijke voorlichting te geven, maar sommige mensen horen en onthouden liever een rooskleurig scenario. De huid blijft een orgaan dat beïnvloed wordt door allerlei factoren van binnenuit en buitenaf. Er is soms veel geduld en commitment nodig om een doel te behalen. Daarbij is heldere communicatie ontzettend belangrijk. Betreft technische vaardigheden blijft dosering van intensiteit van een behandeling altijd uitdagend. Als huidtherapeut moet je bij elke behandeling opnieuw naar de behoefte en conditie van de huid kijken. Hoe krijg je zoveel mogelijk resultaat zonder vervelende huidreacties? Het draait allemaal om balans.”

Wat hoop je nog meer te bereiken in je carrière als huidtherapeut?

“Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen met huidklachten te helpen. Ik ben niet snel tevreden, dus continu op zoek naar verbeteringen en oplossingen om een huidklacht zo goed mogelijk aan te pakken. Ook op grotere schaal wil ik van waarde zijn voor het beroep. Ik zet mij in om Huidtherapie bekender en toegankelijker te maken, door onder andere de informatie te schrijven die u leest op onze website en diverse activiteiten in het beroepsveld.”