Daphne Komduur Rijsdijk

Daphne is geboren in Capelle aan den IJssel en op haar dertiende in IJsselstein komen wonen. Nu woont ze alweer een aantal jaar samen met haar partner en dochter in IJsselstein. Ze vind het heerlijk om weer zo dicht bij haar familie en vrienden te wonen. Daphne is gestructureerd, ambitieus en spontaan. Haar pittige, maar ook zachte karakter gecombineerd met deze eigenschappen maken haar een ondernemende huidtherapeut.

Waarom ben je huidtherapeut geworden?

Daphne: “Ik heb altijd geroepen dat ik dermatoloog wilde worden, maar de opleiding vond ik toch te theoretisch en lang. Na een tijdje zoeken kwam ik op de HBO-opleiding Huidtherapie terecht. Precies de onderwerpen die ik leuk vond, praktischer ingesteld en 4 jaar studeren was beter te overzien. Na 4 jaar kon ik lekker aan de slag als huidtherapeut. Uitgeleerd ben ik nooit, maar ik kan nu juist de focus leggen op de onderwerpen die ik zelf interessant vind en me daar verder in ontwikkelen.

Een beroep als huidtherapeut is daarnaast ook heel dankbaar en belangrijk voor mensen. Je huid is immers het meest zichtbare orgaan en jouw visitekaartje naar buiten. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je ook blij of gelukkig bent met dit visitekaartje. De cliché ‘ik vind het fijn mensen te helpen’, is dan ook echt waar! Natuurlijk ben ook ik gefascineerd door wat de huid allemaal kan en welke behandelmogelijkheden wij allemaal hebben. Ik denk dat er geen ander beroep zo afwisselend, innovatief, groeiend en uitdagend is als dat van de huidtherapeut. En dan ben ik best een beetje trots dat ik daar deel van uit mag maken op mijn eigen manier!”

Heb je zelf weleens last van huidklachten?

“Toen ik jonger was heb ik altijd wel een last gehad van milde acné. Dit is nooit helemaal weggegaan en komt zo nu en dan wat meer opzetten. Afgelopen zomer merkte ik ook meer last te hebben van pigmentvlekken in mijn gezicht. Over het algemeen mag ik niet klagen, want ik krijg ook genoeg complimenten tijdens mijn werk. Ondanks die complimenten weet ik ook hoeveel impact huidklachten kunnen hebben op hoe je je voelt. In de periodes waarbij mijn huid echt even niet mee wilde werken, merkte ik dat ik me sneller onzeker voelde. Je bent toch een beetje een voorbeeld plaatje als huidtherapeut, althans zo voel ik dat wel.”

Welke behandelingen onderga je zelf (of heb je ondergaan)?

“Ik vind het altijd leuk zoveel mogelijk te experimenteren bij mezelf als het aankomt op behandelingen. Je bent zelf het grootste proefkonijn in je vakgebied zeg ik altijd. Het is voor mij belangrijk dat ik met regelmaat een peeling onderga om mijn huid rustig te houden. Ook heb ik de fractionele laserbehandeling ondergaan, omdat ik wilde weten hoe dit voelde en wat mensen ervaren tijdens de behandeling. Ik ben verbaasd over de positieve veranderingen van mijn huid na deze behandeling. Na 3 maanden zag ik nog steeds een verbetering in de doorbloeding en structuur van mijn huid. Ik ben er toch van overtuigd dat ik op deze manier nog beter kan vertellen hoe iets voelt en in zijn werk gaat. Ondertussen heb ik bijna alle behandelingen wel een keer ondergaan en dit zal de komende jaren waarschijnlijk niet veranderen.”

Welke gebeurtenis in je carrière blijft je het meest bij?

“De dag waarop ik te horen kreeg bij Huidzorg Houten te mogen werken was voor mij een hoogtepunt. Soms voel je dat je ergens volledig op je plek bent, dus ik was heel blij hier ook aan de slag te mogen. Huidzorg Houten haalt het beste in alle huidtherapeuten naar boven en loopt voorop in ontwikkeling en vernieuwing. Daarnaast vind ik het elke dag weer bijzonder hoe je een band kunt opbouwen met cliënten in de praktijk. Sommige behandelingen zijn redelijk lang, waardoor je al snel diepgaande gesprekken kunt hebben met iemand. Er zijn daarom ook een aantal gesprekken die mij geraakt hebben en altijd zullen bij blijven.”

Wat zijn de moeilijke kanten van het vak?

“Huidtherapeut zijn is zeker niet altijd makkelijk. Werken met de huid, het meest zichtbare gedeelte van het lichaam, blijft iets kwetsbaars. Iemand komt naar mij toe met een huidprobleem en wil graag dat ik dit oplos of verminder. Net als dat ik bijvoorbeeld verwacht dat de fietsenmaker mijn fiets repareert. Het kan daarom lastig zijn wanneer iemand een complexe huidaandoening heeft die niet 1,2 – 3 op te lossen is. Ga dan maar is vertellen dat ook wij daar hard voor moeten werken en het tijd kost. Terwijl ik ook begrijp dat je het liefst zo snel mogelijk weer buiten staat zonder dit huidprobleem. Gelukkig zie ik ook heel vaak dat mensen met een gelukkig gevoel en stralende huid de praktijk verlaten na een intensieve behandelperiode. Deze dankbaarheid is toch waar ik het voor doen”

Wat hoop je nog meer te bereiken in je carrière als huidtherapeut?

“Binnen de huidtherapie valt nog zoveel te leren en ontdekken. Ik wil me graag nog verder ontwikkeling in de behandelmogelijkheden bij complexe huidaandoeningen. Het is vaak een pakket aan behandelingen welke een mooi eindresultaat geven. Ik vind het leuk te kijken welke nieuwe inzichten er zijn om net een stapje verder te komen. Ik vind het daarnaast belangrijk me in te zetten voor het beroep. Dit doe ik bijvoorbeeld door het schrijven van blogs bij Huidzorg Houten. In de toekomst hoop ik me hier nog meer voor in te kunnen inzetten.”

Alle medewerkers


Dana Dijs Bom
Huidtherapeut


Sietske Jacobs Uitslag
Huidtherapeut


Evelien Walraven
Huidtherapeut


Mandy Diekema
Huidtherapeut


Anne van Eck
Huidtherapeut


Daphne Komduur Rijsdijk
Huidtherapeut


Stephanie Rijks
Huidtherapeut


Mayra Klinkhamer
Huidtherapeut


Natasja Teuben Naber
Office manager


Sandra Klutz
Office manager