Mayra Klinkhamer

Onze nieuwste aanwinst is huidtherapeut Mayra. Mayra kwam bij Huidzorg Houten om in te vallen tijdens het zwangerschapsverlof van onze collega, maar kon meteen vier dagen per de week blijven werken als huidtherapeut. Voorheen werkte Mayra als huidtherapeut in een praktijk in Amersfoort. Mayra is geboren in Nieuwegein en is daar ook grotendeels opgegroeid. Op latere leeftijd is zij verhuisd naar Leidsche Rijn waar zij nu nog steeds woont. Mayra staat positief in het leven, houdt van reizen en vindt familie en vrienden erg belangrijk in het leven.

Wat zijn jouw opvallendste eigenschappen?

“Mijn opvallendste eigenschappen zijn dat ik ambitieus ben, empathisch en een luisterend oor kan bieden. Mijn werkwijze kenmerkt zich door zorgvuldigheid en nauwkeurigheid. Daarnaast ben ik altijd erg geordend en wil graag het overzicht bewaken.”

Waarom ben je huidtherapeut geworden?

“Vóór de opleiding hbo-huidtherapie heb ik nog een andere studie gedaan. Nadat ik deze studie had afgerond zocht ik naar meer uitdaging. Via een vriendin ben ik in contact gekomen met een huidtherapeut. Toen wist ik wat ik wilde en heb ik mij ingeschreven voor de studie. Nu ik werkzaam ben als huidtherapeut voelt het compleet. Het is elke dag weer een uitdaging om iedereen zo optimaal mogelijk te behandelen.”

Heb je zelf weleens last van huidklachten?

“Tijdens mijn puberteit heb ik last gehad van vrij heftige acné, met de jaren is dit verminderd in combinatie met behandelingen. Naast het feit dat ik het erg ontsierend eruit vond zien, deed het op psychisch vlak ook veel met me. De laatste jaren heb ik geen last van huidklachten.”

Welke behandelingen onderga je zelf (of heb je ondergaan)?

“In de periode dat ik last had van acné heb ik acnétherapie gehad waarbij mijn huid werd gereinigd en peelings werden toegepast. Nu onderga ik regelmatig een peelings om mijn huid in een goede conditie te houden. Ik heb bijna alle behandelingen ondergaan, niet altijd omdat het nodig was, maar omdat ik wil ervaren hoe elke behandeling aanvoelt. Zodat ik weet hoe alle behandelingen aanvoelen die ik uitvoer bij patiënten.”

Wat is je huidverzorgingsroutine?

“Mijn huidverzorgingsroutine is altijd een moment van de dag waar ik even de tijd voor neem. Ik zie het altijd als een relax momentje voor mijzelf. ‘Van de Medik8 lijn vind ik het CE-Tetra serum erg fijn. Hier zitten antioxidanten in die de huid kunnen beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Dit vind ik erg belangrijk naast de SPF 30 die ik gebruik van Zo Skin Health (Oclipse Sunscreen + primer). Deze beschermt de huid voor 97% tegen UV. De overige 3% kan je deels opvangen door een huidverzorgingsproduct met antioxidanten. Daarnaast gebruik ik uit dezelfde lijn de Ossential Daily Power Defense. Deze trekt snel in wat ik altijd erg fijn vind. Het huidverouderingsproces begint ongeveer vanaf het 25e levensjaar. Om deze reden vind ik het belangrijk om deze stap toe te voegen aan mijn dagelijkse routine, omdat deze crème de gunstige eigenschappen bevat om beschadigde cellen te herstellen en te beschermen tegen toekomstige schade.”

Welke gebeurtenis in je carrière blijft je het meest bij?

“Er zijn meerdere gebeurtenissen die mij zijn bijgebleven tijdens mijn werk als huidtherapeut. Iedereen komt met een eigen verhaal wat ook ervoor zorgt dat je bij iedereen opnieuw een passend behandelplan moet opstellen. Wat ik altijd erg mooi vind om te zien is dat deze mensen gedurende de behandelingen steeds blijer en zelfverzekerder worden.

Ik ben daarnaast altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. In 2016 heb ik onderzoek gedaan naar de rol van voeding als preventieve maatregel tegen photo-aging, omdat daar weinig over bekend was. Het doel hiervan was om meer bekendheid te geven aan de rol van voeding in relatie tot photo-aging. Dit is tot op zekere hoogte gelukt. Het onderzoek is gepubliceerd in twee tijdschriften. In het vaktijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Huidtherapie en in GezondNu. De bevindingen van het onderzoek zijn verwerkt in een overzichtelijk boekje dat nu gebruikt wordt op de Polikliniek Huid op de Hogeschool Utrecht. Daarna heb ik het onderzoek verder kunnen uitbreiden op de research afdeling Personal Care & Wellness bij Philips in Eindhoven. Hier onderzocht ik door middel van een literatuurstudie en experimenten hoe de huid beschermd kan worden tegen oxidatieve stress van buitenaf door middel van het aanbrengen van antioxidanten op de huid.”

Wat zijn de moeilijke kanten van het vak?

“Wat ik moeilijke kanten aan het vak van huidtherapeut vind is dat je soms te maken krijgt met ingewikkelde casuïstiek waarvan je soms niet direct weet wat voor behandelplan daarbij past. Huidzorg Houten beschikt over een team met veel ervaring en kennis waarmee je deze casuïstiek kan bespreken om een passend behandelplan op te stellen.”

Wat hoop je nog meer te bereiken in je carrière als huidtherapeut?

“Als huidtherapeut wil ik blijven groeien. Ervaring en kennis blijven opdoen door werken in de praktijk en het volgen van scholingen en cursussen. Er vinden constante ontwikkelingen plaats waar ik van op de hoogte wil blijven om de meest effectieve behandelingen uit te kunnen voeren.”

Alle medewerkers


Dana Dijs Bom
Huidtherapeut


Sietske Jacobs Uitslag
Huidtherapeut


Evelien Walraven
Huidtherapeut


Mandy Diekema
Huidtherapeut


Anne van Eck
Huidtherapeut


Daphne Komduur Rijsdijk
Huidtherapeut


Stephanie Rijks
Huidtherapeut


Mayra Klinkhamer
Huidtherapeut


Natasja Teuben Naber
Office manager


Sandra Klutz
Office manager