Vet is meestal evenredig over het lichaam verdeelt, zodat de verhoudingen redelijk in balans blijven. Toch zie je vaak dat mensen op bepaalde plaatsen een overschot hebben aan onderhuids vetweefsel, de zogenoemde ‘probleemzones’. Deze plaatselijke vetophopingen willen maar niet verdwijnen door een dieet of door sporten en kunnen daarom zeer hardnekkig zijn.

Functie van vetweefsel

Vetcellen hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Vetweefsel is een bron van energie, vitaminen en essentiële vetzuren. Vetweefsel houdt ons lichaam warm, de organen op hun plek en het draagt bij aan de ondersteuning en vorming van ons lichaam. Vetten vormen ook een belangrijke bouwstof voor hormonen. Ons lichaam slaat vet op als reserve; om deze in ‘tijden van nood’ aan te kunnen breken. Als het lichaam continu meer energie binnen krijgt dan het kan verbranden, is er sprake van een te hoog vetpercentage of zelfs overgewicht.

Verdeling van onderhuids vetweefsel

Ongeveer 80% van het lichaamsvet bestaat uit onderhuids vetweefsel. De vetcellen liggen als trosjes tussen de lederhuid en de spieren opgeslagen. Het overige vetweefsel bevindt zich rondom de organen. Vetweefsel bestaat met name uit vetcellen en bindweefsel. Bij vrouwen bestaat ongeveer 25% van het lichaamsgewicht uit vetweefsel, bij mannen is dat ongeveer 15 %. Mannen slaan meestal als eerste vet op rond de buik. Vrouwen slaan makkelijk onderhuids vet op rond de heupen en dijen. De vetverdeling over het lichaam wordt met name bepaald door de geslachtshormonen, maar ook door erfelijkheid, voeding en levensstijl.

De gebieden met het meeste vetweefsel

De meest voorkomende probleemzones zijn:

  • Buik: het gebied rondom de navel is de meest logische plaats voor vetopslag.
  • Bovenarmen: het gebied tussen de oksels en de ellebogen vormt vaak een probleemzone bij vrouwen en schouders bij de mannen.
  • Binnenkant van de dijen: vetvorming op deze plaats komt voor bij mannen en vrouwen, maar valt bij vrouwen meer op. Bij warmte en beweging kunnen de binnendijen vervelend tegen elkaar gaan schuren.
  • Buitenkant van de dijen: ook vaak een probleemzone bij vrouwen en de plaats waar cellulite of sinaasappelhuid voorkomt.
  • Lage rug: vetrolletjes op de heupen, ook wel ‘love-handles’ genoemd
  • Rug en flanken: dit kan de zone zijn tussen de oksels en de borsten of rolletjes onder de BH-band.
  • Middel: vetophoping boven de broekrand, ook wel ‘zwembandjes’ genoemd.

Kan je plaatselijk vet verliezen?

Extra lichaamsbeweging, krachttraining en een uitgebalanceerd dieet kunnen het vetpercentage van het lichaam verlagen. Vet verbranden zal echter over het hele lichaam evenredig plaatsvinden en helaas niet specifiek op de plaats waar we dat wensen. Het is helaas niet mogelijk om plaatselijk vetweefsel te verliezen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  1. Pas bij een laag vetpercentage zal uiteindelijk ook onderhuids vetweefsel kunnen afnemen. De probleemzones zijn dus altijd als laatste aan de beurt.
  2. In het onderhuidse vetweefsel bevinden zich relatief weinig bloedvaten en lymfvaten, waardoor vetcellen moeilijk afgebroken kunnen worden. Het aanwezige bindweefsel kan de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen stagneren.
  3. Plaatselijk vetweefsel wordt mede veroorzaakt door de hormoonverhoudingen van het lichaam. Zo wordt een overschot aan het stresshormoon cortisol vaak in verband gebracht met een hoger percentage buikvet en oestrogeen met zichtbare vetophoping rond de benen en billen. Om af te slanken op deze plaatsen, moet eigenlijk eerst de oorzaak van hormonale disbalans aangepakt worden.

Behandeling van plaatselijk vetweefsel

Allereerst is het belangrijk om op een gezond gewicht te komen, door het eten van gezonde en gevarieerde voeding en voldoende beweging. Bent u dicht bij uw ideale gewicht, maar heeft u nog altijd last van plaatselijke vetophopingen? Dan leest u hieronder welke behandelmethode Huidzorg Houten kan toepassen op plaatselijk overtollig vetweefsel te verminderen.

1. Cryolipolyse-behandeling

Vetweefsel kan verminderd worden door bevriezing van vetcellen, ofwel cryolipolyse. Cryolipolyse is een veilige en effectieve methode om kleine vetophopingen op specifieke plaatsen te verminderen en daarmee de lichaamscontouren te verbeteren.

Huidzorg Houten gebruikt de Clatuu, het meest geavanceerde en krachtige apparaat op het gebied van vetbevriezing. De handstukken van de CLATUU zuigen het beoogde behandelgebied zachtjes op en koelen het vetweefsel tot een temperatuur die de vernietiging van vetcellen veroorzaakt, terwijl de normale vetcellen intact blijven. Dit leidt tot een geleidelijke afname van de vetlaag. Binnen drie weken na de behandeling kunnen reeds veranderingen in het behandelde gebied merkbaar zijn. Werkelijke resultaten worden bereikt na twee tot drie maanden. U ziet een geleidelijke afname van het vetweefsel en de contouren van de behandelde zone verbeteren.
Meer over deze behandeling »

Plan een gratis intakegesprek

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u met de huidtherapeut tijdens een vrijblijvend en gratis intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen. De huidtherapeut meet het betreffende lichaamsdeel op en maakt foto’s voor uw persoonlijke dossier om behaalde resultaten te kunnen meten. Daarnaast geeft de huidtherapeut advies en stelt zij in overleg met u een persoonlijk behandelplan op.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Wij staan u graag te woord!

Lees meer over cryolipolyse:
Cryolipolyse: de meest gestelde vragen