Poikyloderma van Civatte wordt ook wel Erythrosis interfollicularis colli genoemd, wat letterlijk ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent. Een eenvoudigere naam is ‘zonnehals’. Bij Poikyloderma van Civatte zien we meestal aan beide kanten van de hals een grillige roodbruine verkleuring van de huid. Soms is er een uitbreiding naar de oren, de nek en het decolleté zichtbaar. Opvallend is dat het stukje huid onder de kin, niet mee doet. Dit is een schaduwplekje voor de zon en dat verklaart meteen één van de belangrijkste oorzaken. In de roodheid is een netwerk van teleangiëctastieën zichtbaar. Rondom de uitgangen van de haarzakjes liggen geen bloedvaatjes, dus in dat gebied zijn er kleine lichte puntjes te zien. Daaronder ligt een laagje hyperpigmentatie. Soms is de huid op deze plekken ook dunner.

Oorzaken van Poikyloderma van Civatte

Poikyloderma van Civatte komt meestal voor bij mensen van middelbare leeftijd, met name vrouwen en mannen met een blank huidtype die graag regelmatig in de zon komen. Het is eigenlijk een vorm van zonschade door overmatige blootstelling van UV-straling. Bij vrouwen speelt ook de overgang een rol. Er wordt ook gedacht aan een allergische reactie op bestanddelen van parfum.

Behandeling van Poikyloderma van Civatte

Naast behandeling is het zeer belangrijk om de hals en het decolleté regelmatig met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger in te smeren. Zo heeft u langer profijt van het behaalde resultaat en kunt u verergering voorkomen.

1. Lichtflitstherapie bij Poikyloderma van Civatte

De oppervlakkige roodheid én het onderliggende pigment zijn goed te behandelen met de lichtflitstherapie. Met ongeveer twee tot drie behandelingen kan de verkleuring minder zichtbaar worden.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van Poikyloderma van Civatte

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek alles over de behandeling van Poikyloderma van Civatte. U weet dan precies waar u aan toe bent.Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.