post-inflammatoire-hyperpigmentatiePostinflammatoire hyperpigmentatie is een opeenhoping van pigment na een ontsteking of een beschadiging van de huid. Hoewel deze verkleuringen meestal na verloop van tijd weer vervagen, kunnen ze voor veel mensen enorm hinderlijk zijn. Oppervlakkige postinflammatoire hyperpigmentatie ligt in de opperhuid en zorgt voor een licht- tot donkerbruine verkleuring. Zodra het dieper in de huid ligt (dermaal) krijgt de hyperpigmentatie een grijsbruine tot grijsblauwe gloed. De verkleuring wordt steeds erger zolang het ontstekingsproces blijft voortduren en de huid wordt blootgesteld aan de zon.  Met name bij donkerder gepigmenteerde mensen komt postinflammatoire hyperpigmentatie veel voor.

 Oorzaken postinflammatoire hyperpigmentatie

Voorbeelden waardoor de pigmentcellen overactief kunnen worden in de huid zijn:

 1. Wondjes en schrammen;
 2. Ontstekingen en acné;
 3. Zelf onzuiverheden uitknijpen, aan de huid pulken;
 4. Muggenbeten;
 5. Huidklachten als herpes, keratosis pilaris, psoriasis en eczeem kunnen gepaard gaan met postinflammatoire hyperpigmentatie.
 6. Ontharen door harsen, waxen, epileren en scheren kan postinflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken in locaties als de oksels, de scheenbenen of de liezen, door ingroeiende haren, huidovergevoeligheid en irritatie;
 7. Allergische reacties en infecties van de huid kunnen overmatige pigmentvorming veroorzaken;
 8. Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten leiden tot irritatie en hyperpigmentatie;
 9. Het gebruik van sommige medicijnen;
 10. De combinatie parfum en zonlicht kan ook hyperpigmentatie veroorzaken, door een reactie van bepaalde bestanddelen in het parfum met de UV-stralen;
 11. Soms kunnen postinflammatoire hyperpigmentaties als complicatie ontstaan na een intensieve huidbehandeling;
 12. Schuring en wrijving van kleding, BH-bandjes of boorden.

Behandeling van postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentaties vervagen meestal na verloop van tijd spontaan zodra de veroorzakende factoren niet meer aanwezig zijn. Soms kan het maanden tot jaren duren, vooral bij dieper gelegen hyperpigmentatie en donkere huidtypen. De huid zal consequent beschermd moeten worden met zonnebrandcrème van factor 30 of hoger.

Bij Huidzorg Houten onderzoeken we de huid die postinflammatoire hyperpigmentatie vertoont zorgvuldig en leggen we u de behandelopties uit. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke therapie of combinatie van therapieën het meest geschikt is voor u.

1. Preventie postinflammatoire hyperpigmentatie

De huidtherapeut kan vaak helpen met het voorkomen van postinflammatoire hyperpigmentatie, bijvoorbeeld door het bestrijden van acné in het gezicht of de rug, verminderen van keratosis pilaris op de armen en benen, door huidverzorgingsadvies te geven of door definitieve laserontharing uit te voeren, waardoor andere ontharingsmethoden (die de huid beschadigen of irriteren) overbodig worden. Naast deze behandeling kan de huidtherapeut u de volgende behandelmogelijkheden voorleggen:

2. Peelings bij postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie in het gezicht en op de rug kunnen vervaagd worden met de peelings van DermaQuest (MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner). Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentatie op te lichten en reguleert de productie van melanine, zodat de teint gelijkmatiger wordt.
Meer over deze behandeling »

3. Lichtflitstherapie bij postinflammatoire hyperpigmentatie

Behandeling met lichtflitstherapie kan succesvol zijn bij oppervlakkig gelegen hyperpigmentatie. Wel is er een hoger risico op verbranding of hypopigmentatie aanwezig, dus voorzichtigheid is geboden.
Meer over deze behandeling »

4. Therapeutische producten van ZO Medical bij postinflammatoire hyperpigmentatie

Enkele producten van ZO Medical als Brightenex en Brightalive voor het gezicht en Brightamax voor het lichaam bevatten retinol, melanineremmers en antioxidanten die hyperpigmentatie verhelderen en de huidtoon te egaliseren. Deze producten worden ingezet om hyperpigmentatie te behandelen, maar ook om het behaalde resultaat te onderhouden.

5. Hydrochinon & tretinoïne bij postinflammatoire hyperpigmentatie

Hydrochinon kan eventueel in combinatie met tretinoïne (vitamine A-zuur) op de huid aangebracht worden om hyperpigmentatie te bleken. Dit middel is op recept verkrijgbaar via uw huisarts en moet voor effect minimaal drie maanden op de huid aangebracht worden. De huidtherapeut is bekend met deze middelen en kan u helpen met aanbrenginstructies.

Meer informatie over de behandeling van postinflammatoire hyperpigmentatie

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.