psychodermatologieDe psychodermatologie houdt zich bezig met psychische klachten die iemand kan ervaren bij het hebben van een huidaandoening. Al lange tijd is bekend dat er een relatie is tussen psychologische factoren en huidklachten. Stress kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat huidklachten toenemen. Daarnaast kan een huidaandoening de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en gelijk ook het meest zichtbaar aan de buitenkant. Wanneer je last hebt van huidproblemen is dit vaak voor veel mensen te zien. De één geeft er niet om als er puistjes, pigmentvlekken of andere huidproblemen aanwezig zijn. Maar voor de ander kan het een grote impact hebben hoe hij of zij zich voelt. Zeker wanneer het huidprobleem uitgebreid aanwezig is. Je huid is toch een visitekaartje naar buiten toe.

Huidaandoeningen

Er zijn verschillende huidklachten die onder de noemer psychodermatologie vallen. Denk hierbij aan:

Automutilatie littekens

Automutilatie littekens ontstaan door zelfbeschadiging en komen voor bij zowel jongeren, pubers als volwassenen. De littekens komen met name voor op de armen, maar worden binnen de praktijk ook gezien op de buik, borsten, benen en billen. Klik hier om meer te lezen over de behandelmogelijkheden. Wil je meer lezen? Bekijk ons blog eens over littekens door zelfbeschadiging.

Skin Picking

Skin picking of ‘dermatillomanie’ zijn een benamingen voor het voortdurend pulken, krabben of uitknijpen van kleine oneffenheden van de huid, met name in het gezicht. Aan de huid zijn vaak beschadigingen te zien, zoals korstjes, littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties en open wondjes. Klik hier om meer te lezen over de behandelmogelijkheden. Wil je meer lezen? Bekijk ons blog eens over skin picking.

Acné excoriée des jeunes filles

Acné excoriée des jeunes filles is een vorm van milde acné waarbij niet zozeer ontstekingen of mee-eters op de voorgrond staan, maar juist de krablaesies in het gezicht of op de rug. Krabben of pulken aan de huid gebeurt vaak zonder erbij na te denken. Door het pulken raken mensen met acné excoriée in een soort roes, waarbij gedachten over de consequenties opzij worden gezet. Klik hier om meer te lezen over de behandelmogelijkheden.

De rol van de huidtherapeut

De huidtherapeut is bekend met deze lastige gewoontes en neemt deze dan ook zeer serieus. Naast de behandeling van onderliggende huidproblemen en door de patiënt zelf aangebrachte schade, helpt de huidtherapeut door begrip te tonen, te adviseren en te begeleiden bij de ups en downs.

Behandelmogelijkheden

De behandelingen die wij in de praktijk aanbieden verschillen per klacht. De huidtherapeut kan tijdens het consult beoordelen wat de beste behandelmogelijkheden zijn en deze verder toelichten.

Automutilatie-littekens:

Skin Picking en acné excoriée des jeunes filles: