rimpelsRimpels; ze worden gehaat, bevreesd, anderen halen hun schouders ervoor op. De eerste rimpeltjes en fijne lijntjes ontstaan meestal door de mimiek in ons gezicht, door lachen, fronsen en met de ogen knijpen. Daarna worden de rimpels geleidelijk dieper. De zon speelt hierin een belangrijke rol, samen met het feit dat vanaf ongeveer het 25ste levensjaar de aanmaak van collageen en elastine in de huid afneemt.

Soorten rimpels

  • Fijne lijntjes: voorlopers van de diepere rimpels, ontstaan door droogte van de huid en mimiek. Voorbeelden: kraaienpootjes
  • Dynamische rimpels; ontstaan door expressie in het gezicht door de spierwerking. Voorbeelden: de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen of de rimpels op het voorhoofd.
  • Statische rimpels; ontstaan door het ouder worden en genetische aanleg. Voorbeelden: neuslippenplooi, rimpels rondom de mond en wangen.

Hoe ontstaat een rimpel?

Het biologische proces van huidveroudering begint al rond het 25e levensjaar, dit houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagd. Hierdoor worden ook bijvoorbeeld huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid door aanmaak van elastine en collageen, steeds minder geproduceerd.

Oorzaak van rimpels

De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de ander. Dat kan door intrinsieke en extrinsieke factoren bepaald worden. Intrinsieke factoren zijn horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. Denk aan erfelijkheid, hormonale veranderingen (daling oestrogeenspiegel) en mimiek van het gezicht.
Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf. UV-straling is één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van rimpels. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine. Zonnestraling tast de met name de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.

Andere factoren zijn stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, lijden aan een chronische ziekte, verkeerd cosmeticagebruik, chronische irritatie van de huid, etc. Deze factoren veroorzaken een overschot aan vrije radicalen in de huid. Bij een overschot aan vrije radicalen raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde huidcellen. De cellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Oxidatieve stress veroorzaakt DNA-schade, tast het bindweefselvezels aan, maakt het de huid minder elastisch en zorgt voor meer rimpels.

Behandeling van rimpels

Bij Huidzorg Houten behandelen we rimpels door de huid sterker en steviger te maken vanuit de lederhuid. Dit geeft een geleidelijk effect op langer termijn. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, welke afhankelijk zijn van het type rimpels, de locatie, uw levensstijl en persoonlijke wensen. De huidtherapeut stelt samen met u een behandelplan op. Uiteraard is het belangrijk om daarnaast de huid elke dag te beschermen tegen UV-straling en zo gezond mogelijk te leven.

1. Fractionele laserbehandeling bij rimpels

De scanner van de fractionele laser ResurFX geeft heel nauwkeurig en gecontroleerd laserpulsen af van zeer hoge energie, die warmtebundels in de lederhuid creëren. Deze kolommen activeren de bindweefselcellen om nieuw collageen aan te maken. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van uw wensen en de mate van huidveroudering. In de regel adviseren wij 3 tot 5 behandelingen en daarna een jaarlijkse ‘onderhoudsbehandeling’ te ondergaan, aangezien het huidverouderingsproces niet stopgezet kan worden. Deze behandeling is geschikt om fijne lijntjes te vervagen en rimpels minder diep te maken. Indien u mimische rimpels, zoals de fronsrimpel of lachrimpels, niet meer wil zien, komt u beter in aanmerking voor Botox.
Meer over deze behandeling »

2. Micro-needling therapie bij rimpels

De ‘Dermapen’ bevat minuscule naaldjes waarmee we vibrerend kleine verticale kanaaltjes in de huid maken. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar prikkelen de huid precies genoeg om het bindweefsel op een natuurlijke manier te activeren. Daarmee wordt het natuurlijke herstelproces van de huid benut, dat diep in de huid op gang komt. In de weken na de behandeling komen groei- en helende factoren vrij die zorgen voor aanmaak van collageen en elastinevezels, waardoor de huid geleidelijk steviger en gladder wordt.
Meer over deze behandeling »

3. Peelings bij rimpels

De DermaQuest TCA/Salicylic Peel passen we toe bij alles wat we willen vergladden, dus bij grove poriën, acné-littekens, fijne lijntjes en rimpels. Deze peeling heeft het vermogen diep in de huid te dringen en de huidstructuur te verbeteren. De ingrediënten Trichloorazijnzuur (TCA) en salicylzuur lossen de buitenste huidlaag op. De peeling brengen we laagje voor laagje op, waardoor de peeling heel gecontroleerd uitgevoerd wordt en dus zeer veilig is.
Meer over deze behandeling »

4. Therapeutische producten bij rimpels

De actieve ingrediënten in de producten van ZOMedical, ZOSkinhealth en Medik8 versnellen het delingsproces van huidcellen. De ingrediënten dringen diep door in de huid en verbeteren schade, ook in de diepere huidlagen. Ze versterken de celfuncties van de huid en helpen zo om de huid er jonger en gezonder uit te laten zien. Therapeutische producten hebben in tegenstelling tot gewone cosmeticalijnen hoge concentraties werkzame stoffen. Enkele voorbeelden van werkzame stoffen worden hieronder uitgelegd.

Retinol, vitamine A-zuur

Retinol is een talloze malen onderzocht en is een bewezen ingrediënt om huidveroudering effectief aan te pakken. Naast het bevorderen van de celdeling, kan het daadwerkelijk collageen stimuleren. Ook vervaagt retinol ouderdomsvlekken en zorgt het dat bindweefselcellen (die collageen en elastine produceren) langer leven.

Anti-oxidanten vitamine A en E

Het gebruik van krachtige antioxidanten als vitamine C in huidproducten voorkomen en herstellen oxidatieve stress in de huid. Vitamine-C ondersteunt de aanmaak van collageen. Dit is een eiwit dat helpt bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, zodat rimpels minder zichtbaar zijn/worden.

Vitamine E is zeer belangrijke voedingsstof voor onze huid en beschermt net als vitamine C tegen bovengenoemde oxidatieve stress. Vitamine E maakt de barrièrefunctie van onze huid sterker en beschermt de huid tegen de zon. Vitamine E is pas echt effectief samen met vitamine C en zorgt ervoor dat alle andere werkstoffen beter in de huid opgenomen worden.

Exfoliërende ingrediënten

Een verdikte hoornlaag zorgt dat de huid doffer en grauwer oogt en ruwer aanvoelt. Lijntjes tekenen sneller bij een (te) dikke hoornlaag. Alpha Hydroxy Acids als melkzuur, glycolzuur en amandelzuur en Beta Hydroxy Acids als salicylzuur zorgen o.a. voor afschilfering van de dode huidcellen, waardoor de huid mooi dun en actief blijft. Een ander bijkomend voordeel is dat de huid gladder aanvoelt en een mooie stralende gloed krijgt.

Meer informatie over de behandeling van rimpels

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.