roodheidBij Huidzorg Houten verschijnen veel cliënten die zich storen aan blijvende, eventueel vlekkerige roodheid van de huid. In het gezicht zien we roodheid meestal op de wangen en neus en aan de zijkanten van de hals. Meestal is er sprake van couperose, diffuse roodheid of vaatafwijkingen, zoals een wijnvlek. Op het lichaam kunnen rode kersenwratjes of vlekkerige roodheid door zonschade zichtbaar zijn. De huidtherapeut kan deze klachten goed herkennen én behandelen!

De meest voorkomende vormen roodheid in het gezicht

Het ontstaan van roodheid in het gezicht of het lichaam is vaak erfelijk bepaald. Een rode huid wordt vaak gezien als onderdeel van couperose, rosacea, zonschade of andere onderliggende huidprobleem. De verwijde bloedvaatjes die roodheid in het gezicht veroorzaken spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid, daarom kunnen ze veilig verwijderd worden.

Op de pagina’s van de huidproblemen leest u per indicatie welke behandelmogelijkheden er zijn.

Couperose

Wanneer de wangen, neus of kin roodgekleurd zijn, kan dat veroorzaakt worden door een fijn netwerk van verwijde rode bloedvaatjes in het gezicht. Wanneer deze verwijde bloedvaatjes in grotere aantallen voorkomen in het gezicht, spreken we over couperose.

Diffuse roodheid

Met diffuse roodheid spreken we van een blijvende, eventueel vlekkerige roodheid van de huid, meestal rond de wangen en neus en de zijkanten van de hals.

Gevoelige huid

Roodheid kan ook een teken zijn dat de huid gevoelig reageert op irriterende stoffen, die de (droge) huid binnen dringen en irriteren.
Soms kan roodheid ontstaan door een onderliggende huidziekte, zoals eczeem, psoriasis, zonverbranding, overgevoeligheid of een allergische reactie of infectieziekten. Dan kunt u het beste de huisarts of dermatoloog raadplegen.

Ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet (naevus van Unna) is een egaal rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of het achterhoofd. De ooievaarsbeet trekt meestal binnen een jaar na geboorte spontaan weg, maar kan bij sommige mensen het hele leven zichtbaar blijven.

Poikyloderma van Civatte

De rode, roestbruine verkleuring van de zijkanten van de hals noemen we ‘zonnehals’ of Poikiloderma van Civatte. Deze vorm van roodheid komt veel voor bij zonaanbidders van middelbare leeftijd en dat zijn er in Nederland veel! Kenmerkend is dat het schaduwgebied in het midden van de hals niet verkleurd is. Poikyloderma van Civatte kan ook op het decolleté zichtbaar zijn. Meestal gaat dit gepaard met zonschade.

Rosacea

Rosacea is een ontstekingsaandoening van de huid, die zich tot verschillende stadia kan ontwikkelen. Meestal begint rosacea met diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan dit gebied uitbreiden en ontsteken. Rosacea heeft een chronisch karakter, maar de symptomen kunnen verminderd worden, waardoor de rosacea onder controle blijft. Het is belangrijk dat rosacea tijdig behandeld wordt. De huidtherapeut kan veel betekenen voor mensen met rosacea.

Spider naevus

Een spider naevus wordt ook wel ‘spinnenkopje’ genoemd. Het is een goedaardige uitstulping van een bloedvaatje.

Wijnvlek

Een wijnvlek (naevus flammeus) is een aangeboren rode vlek in de huid veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in de huid. Ook zijn er méér bloedvaatjes in de huid aanwezig. Bij Huidzorg Houten behandelen we wijnvlekken zeer succesvol.

Kersenwratjes

Kersenwratjes (ook wel bloedblaasjes of cherry angioma’s genoemd) zijn uitstuwingen van de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid, zichtbaar als kleine verheven rode bultjes of rode stipjes. Kersenwratjes komen meestal voor op het lichaam.

Behandeling van roodheid in het gezicht

Bij Huidzorg Houten weten de huidtherapeuten goed raad met bovenstaande blijvende roodheid in het gezicht en op het lichaam. Afgelopen jaren hebben we al veel mensen blij gemaakt door roodheid te verminderen of zelfs te verwijderen.

De vorming van nieuwe roodheden en bloedvaatjes kunnen we niet uitsluiten. Nieuwvorming kunt u vertragen door andere oorzaken te vermijden zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken. Naast behandeling is het belangrijk uw huid regelmatig met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger in te smeren en de juiste huidproducten te gebruiken.

1. Lichtflitstherapie (IPL) bij roodheid

Voor de meeste indicaties komt lichtflitstherapie (IPL) het beste in aanmerking. Lichtflitstherapie is een effectieve methode om oppervlakkig gelegen bloedvaatjes en rode huidkleurverschillen op allerlei lichaamsdelen te verwijderen of te verminderen. Het IPL-handstuk geeft lichtpulsen met een hoge energie intensiteit van groen licht af. Deze energie wordt wel opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij roodheid

Soms wordt roodheid die uitgelokt wordt door een ontstekingsreactie van de huid. Dan kan de rode huid tevens behandeld worden met milde peelings op basis van natuurlijke zuren. Deze speciale peelings verbeteren de huidbarrière, verminderen de roodheid, stimuleren de genezing van de opperhuid en voorkomen toekomstige irritatie. Daarbij gebruikt de huidtherapeut producten met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten.
Meer over deze behandeling »

3. Camouflagetherapie bij roodheid

Lycogel is een kleurcorrigerende camouflage die de huid laat ademen en daarmee het herstelproces na een behandeling versnelt. De producten van Lycogel zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door artsen onmiddellijk na cosmetische behandelingen. Ook bij rosacea is Lycogel een uitkomst, aangezien Lycogel ontstekingen en roodheid vermindert en de gevoelige huid verzorgt en verzacht. Tevens beschermt Lycogel uw huid voor UV-straling met SPF 30.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van roodheid

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.