rosaceaRosacea is een ontstekingsaandoening van de gezichtshuid, waarbij diffuse roodheid, couperose, bultjes en kleine puistjes gepaard gaan. Andere signalen voor rosacea zijn: een stekend en branderig gevoel in het gezicht, droogte, huidvergroving en oogirritatie. Rosacea heeft een onvoorspelbaar karakter, soms vlamt het in korte tijd op, soms verdwijnt het weer. Zeker één op de twintig mensen heeft er last van. Het begint meestal na het 30ste levensjaar, maar wordt ook bij twintigers gezien. Meer vrouwen dan mannen hebben last van rosacea. Rosacea komt vaker voor bij blanke huidtypen.

Rosacea maakt veel mensen onzeker. Sommige mensen zijn al jaren zoekende naar een oplossing voor hun huid. Helaas verdwijnt rosacea niet vanzelf. Als u eenmaal rosacea heeft, blijft u er gevoelig voor. Door toenemende bekendheid wordt rosacea tegenwoordig in een vroeg stadium gediagnosticeerd, waardoor de huidklacht gelukkig goed te stabiliseren is.

Ontstaanswijze rosacea

Rosacea kan zich in stadia ontwikkelen. Meestal begint rosacea met rode opvlammingen, diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan roodheid uitbreiden richting de kin en voorhoofd en couperose ontwikkelen. Het beginstadium wordt opgevolgd door een ontstekingsstadium.

In het tweede stadium ontstaan kleine rode bultjes en puistjes van speldenknopgrootte. Ook kan de huid wat zwelling en schilfering gaan vertonen. Bij onbehandelde rosacea kan uiteindelijk een grovere huidstructuur ontstaan, met in sommige gevallen rhinophyma (vergroving van de neus).

Oorzaak van rosacea

De meest voorkomende uitlokkende factoren zijn: blootstelling aan UV-straling, stress, warmte, wind, zwaar sporten, alcohol, hete baden, koud weer, pittig eten, vochtig klimaat en hoge temperaturen, sommige huidverzorgingsproducten (zoals parfum, zeep, reinigingsdoekjes, sommige zonnebrandcrèmes en aftershave), warme dranken en irritatie door cosmetica.

Verband tussen Demodex folliculitis en rosacea

Steeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen de Demodex mijt en rosacea. Demodex folliculorum is een mijt die die in de talgklieren van het gezicht leeft. Zodra deze mijt overlijdt, laat hij afvalstoffen achter in de talgklieren, welke voor irritatie en ontstekingen zorgen. Aangetoond is dat mensen met rosacea 10 keer zoveel Demodex mijten op de huid hebben dan mensen zonder huidklachten. De Demodex mijt houdt van een vette huid en warmte, dat verklaart waarom rosacea vaak verergert in de zomer en bij een hogere vochtigheidsgraad.

Diagnose stellen rosacea

Door de aanwezigheid van kleine puistjes werd rosacea nog wel eens verward met acné. U kunt zich voorstellen dat het gebruik van acnéproducten de huid juist uitdrogen en rosacea kunnen verergeren. Daarom is het belangrijk dat tijdig de juiste diagnose gesteld wordt en rosacea op tijd behandeld wordt. De huidtherapeut kan rosacea meestal goed herkennen, ook in het voorstadium. Zij zal indien nodig overleg kunnen plegen met uw huisarts.

Voor ontstoken rosacea schrijven huisartsen soms lokale antibiotica voor in gelvorm of in crèmes (bijvoorbeeld metronidazol, Rozex® of azelaïnezuur) of orale antibiotica (doxycycline, minocycline of tetracycline) of een combinatie van beiden.

Behandeling van rosacea

Gelukkig zijn er mogelijkheden binnen de huidtherapeutische zorg om uitbreiding van de klacht te voorkomen en rosacea onder controle te houden. Behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie, opbouwen van huidweerstand en verwijderen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes. Naast het bespreken van een effectief behandelplan, geeft de huidtherapeut persoonlijk advies. De adviezen zijn gebaseerd op het vermijden van de factoren die rosacea uitlokken en persoonlijke huidverzorging.

1. Lichtflitstherapie bij rosacea

Lichtflitstherapie is een effectieve methode om de roodheden als gesprongen rode bloedvaatjes, couperose en diffuse roodheid bij rosacea te verwijderen. De behandelingen werken tevens preventief op de ontwikkeling van ontstekingen in het aangedane gebied. Volgens de nieuwe inzichten doodt de sterke lichtflitsen van het IPL-apparaat de overbevolking aan Demodex mijten, waardoor de mogelijke oorzaak tevens aangepakt wordt.
Veel patiënten zien dat de huid langdurig stabiel blijft na enkele behandelingen. Zij hebben baat bij jaarlijks onderhoud. Lichtflitstherapie is een uiterst veilige methode voor rosacea; de huid blijft immers intact.
Meer over deze behandeling »

2. Acnétherapie bij rosacea

De huidtherapeut weet precies welke aanpak een rosacea-gevoelige huid nodig heeft. Zij verwijdert uiterst voorzichtig ontstekingen en gebruikt daarbij huidproducten met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten. De speciale peeling verbetert de huidbarrière, vermindert de roodheid, stimuleert de genezing van de opperhuid en voorkomt toekomstige irritatie. Tevens werkt de behandeling antibacterieel en brengen we de talgproductie onder controle, waardoor de huid geen broedplaats meer zal zijn voor Demodex mijten.
Deze afgestemde behandeling kan elke 4 tot 6 weken plaatsvinden en zal afnemen als rosacea langere tijd onder controle blijft. Zo kan de huidtherapeut de voortgang van uw huid goed in de gaten houden.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische huidproducten bij rosacea

Medik8 heeft een speciale lijn ontwikkeld voor het behandelen van een rosacea-gevoelige huid: Medik8 Red Alert. De lijn bevat een drietal producten, dat ontstekingen remt en tegelijkertijd de huid verzacht en kalmeert, op zachte wijze reinigt en roodheid direct camoufleert. Lees meer over de Medik8 Calmwise™ Soothing Cleanser, Medik8 Calmwise™ Serum en Medik8 Calmwise ™ Colour Correct. Bij rosacea waar ontstekingen op de voorgrond staan adviseren wij o.a. de ontstekingsremmende producten van ZO Skin Health Acne Control en ZO Skin Health Oil Control Pads.

4. Camouflagetherapie bij rosacea

Lycogel is een kleurcorrigerende camouflage die de huid laat ademen en daarmee het herstelproces na een behandeling versnelt. De producten van Lycogel zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door artsen onmiddellijk na cosmetische behandelingen. Ook bij rosacea is Lycogel een uitkomst, aangezien Lycogel ontstekingen en roodheid vermindert en de gevoelige huid verzorgt en verzacht. Tevens beschermt Lycogel uw huid voor UV-straling met SPF 30.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over behandeling van rosacea

Indien u een aanvullende verzekering heeft, kan behandeling van rosacea mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt voor u is. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.