17 september 2017 Auteur: Stephanie Rijks

Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt in peelings en producten bij Huidzorg Houten. Salicylzuur heeft een positieve werking bij diverse huidproblemen, zoals acné, rosacea en bultjes op de bovenarmen en bovenbenen. Ook houdt het je huid fris en schoon. In dit blogbericht leggen we je graag meer uit over de eigenschappen, werking en het gebruik van salicylzuur.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur natuurlijke oorsprong Huidzorg Houten

Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA). Deze groep zuren is afgeleid van alphahydroxyzuren (AHA’s). Waar AHA’s in water oplosbaar zijn, zijn BHA’s in vet oplosbaar doordat ze een extra koolstofverbinding bevatten.

Salicylzuur is een van de meest voorkomende BHA’s en wordt onder andere verkregen vanuit de bast van een wilgenboom, maar het komt ook voor in bepaalde soorten groente, fruit en planten. Het woord ‘zuur’ wordt vaak geassocieerd met bijtende en gevaarlijke stoffen, maar AHA’s en BHA’s zijn zuren die een natuurlijke oorsprong hebben en geschikt zijn voor de huid, mits het op de juiste manier wordt gebruikt.

Wat doet salicylzuur voor de huid?

Salicylzuur heeft verschillende positieve eigenschappen, waardoor het een breed inzetbare stof is.

  1. Salicylzuur heeft een keratolytische werking

Salicylzuur keratolytische werking Huidzorg Houten

Salicylzuur heef de eigenschap om de ‘lijm’ tussen de cellen in de bovenste huidlaag te verweken, waardoor deze gaan afschilferen. Vervolgens worden de cellen in de huid gestimuleerd om sneller te delen, waardoor  een “nieuwe” huid ontstaat. Dit noem je keratolyse. Dit proces zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kans op verstoppingen wordt verkleind. Daarnaast maakt het de huid egaler doordat het oppervlakkige oneffenheden vermindert.

  1. Salicylzuur heeft een ontstekingsremmende en kalmerende werking

Salicylzuur puistjes uitdoven Huidzorg Houten

Salicylzuur remt ontstekingen en roodheid in de huid af. Het zit bijvoorbeeld ook verwerkt in de pijnstiller en ontstekingsremmer ‘Aspirine’. Aspirine bevat acetylsalicylzuur, een variant op salicylzuur. De ontstekingsremmende eigenschap van salicylzuur zorgt ervoor dat puistjes worden uitgedoofd. Het kalmerende effect van salicylzuur maakt dat het ook kan worden ingezet bij een gevoelige huid.

  1. Salicylzuur heeft een comedolytische werking

Salicylzuur talg poriën Huidzorg Houten

Doordat salicylzuur in vet oplosbaar is, kan het tot diep in de poriën van de huid werken. Het lost overtollig talg in de poriën op en vermindert daarmee de kans op verstoppingen en ontstekingen.

Salicylzuur in peelings

Bij Huidzorg Houten gebruiken wij salicylzuur in de vorm van een peeling. We hebben de keuze uit diverse soorten peelings die salicylzuur bevatten en inzetbaar zijn voor verschillende doeleinden. De verschillende positieve eigenschappen maken salicylzuur inzetbaar bij onder andere alle vormen van acné, rosacea, keratosis pilaris, gerstekorrels, grove poriën en ingegroeide haren. Lees hier meer over onze peelings.

Salicylzuur in producten

Salicylzuur kun je ook thuis gebruiken in je dagelijkse huidverzorging, maar dan in lagere concentraties dan wij in de praktijk gebruiken. Het gebruik van dergelijke producten heeft verschillende voordelen. Het is onder andere een goede voorbereiding op de peelings, omdat het zorgt voor een egale inwerking van de peelings en een betere penetratie van het zuur. Een ander voordeel is dat het behaalde behandelresultaat langer behouden wordt met het gebruik van thuisproducten.

Enkele producten welk salicylzuur bevatten en bij ons verkrijgbaar zijn:Salicylzuur producten Huidzorg Houten

Waar moet je op letten als je salicylzuur gebruikt?

Bij het gebruik van salicylzuur is een aantal punten van belang:

  1. Salicylzuur en zonbescherming

Bij het gebruik van salicylzuur is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.

  1. Concentraties en pH-waarde

Salicylzuur peelings Huidzorg HoutenSalicylzuur is werkzaam bij een concentratie vanaf 0,5%. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker de keratolytische werking. Daarnaast moet de concentratie van het zuur niet alleen hoog genoeg zijn, het product waarmee het gemengd is moet een pH-waarde tussen de 3,0 en 5,0 hebben om de werkzaamheid te behouden.

  1. Wennen en opbouwen

Als je peelings en producten gaat gebruiken waarin salicylzuur verwerkt zit, zal je huid aan het begin een beetje moeten wennen en een milde reactie kunnen geven op de peelings of thuisproducten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huid wat trekkerig aanvoelt, iets roder wordt of licht gaat schilferen. Verder is het bij sommige producten verstandig om het gebruik langzaam op te bouwen. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid en dikte van de huid. Tijdens een intakegesprek stellen wij een passend behandelplan voor je op.

  1. Allergie of zwangerschap

Wanneer je een allergisch bent voor Aspirine, wordt het gebruik van salicylzuur in peelings of thuisproducten afgeraden. Verder wordt het gebruik van salicylzuur in hogere concentraties dan 2% afgeraden tijdens zwangerschap. Er zijn altijd andere peelings en thuisproducten die wel ingezet kunnen worden.

Meer informatie over een peeling of producten met salicylzuur?

Salicylzuur productadvies Huidzorg Houten

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Wij kijken graag met je mee naar welke behandelingen en therapeutische producten het meest geschikt zijn voor jouw huid. Bel of mail gerust voor het maken van een afspraak via 030 6342561 of via het onderstaande contactformulier.

Vragen? Wij helpen u graag!

Vraag stellen / Afspraak maken
Bezig met versturen
Wij respecteren uw privacy!

Over de Auteur

Stephanie is huidtherapeute bij Huidzorg Houten. Ze vindt uitdaging in het continu op zoek zijn naar hoe zij iemand het beste kan helpen in het vak. Daarnaast houdt ze van het directe contact met mensen en het verschil dat goede huidtherapeutische zorg voor iemand kan maken. Met haar blog adviseert ze graag een breder publiek. Stephanie verdiept zich graag in nieuwe behandelmogelijkheden en ondersteunt in kwaliteitsverbeteringen bij Huidzorg Houten.