skin-pickingSkin picking of ‘dermatillomanie’ zijn een benamingen voor het voortdurend pulken, krabben of uitknijpen van kleine oneffenheden van de huid, met name in het gezicht. Aan de huid zijn vaak beschadigingen te zien, zoals korstjes, littekentjes, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties en open wondjes. Skin picking komt voor bij mannen en vrouwen. Het kan beginnen in de puberteit, maar ook later. Skin picking komt het meest voor onder vrouwen van de leeftijdscategorie 15 tot 45 jaar, waarvan jonge meisjes met een milde vorm van acné de grootste groep vormen. Skin picking wordt dan ook wel acné excoriée de jeunes filles genoemd.

Dwang om aan de huid te pulken

Patiënten met skin picking hebben voortdurend de neiging en behoefte om hun huid te controleren in de spiegel op oneffenheden. Elk bultjes, puistje of mee-etertje moet uitgeknepen worden. Meestal wordt dit geforceerd, waardoor de huid beschadigt raakt. Het geeft een bepaalde bevrediging en opluchting als er pus of opgehoopt talg uitkomt en de huid weer glad aanvoelt, ook al weten de meeste patiënten dat de huid er niet beter uit zal zien naderhand. Tijdens het pulken zitten mensen met skin picking in een soort roes, waarbij ze niet helder nadenken over de consequenties.
Mensen met skin picking hebben last van gevoelens van schaamte en onzekerheid over hun beschadigde huid. Dikwijls worden de beschadigingen gecamoufleerd met een dikke laag make-up.

Mensen die last hebben van deze pulkziekte kunnen ook obsessief bezig zijn met het uittrekken van ongewenste haartjes, pulken van ingegroeide haartjes, overmatig reinigen, friemelen aan storende hoekjes en haaltjes aan nagels, pulken aan eelt, moedervlekken of muggenbulten.

Oorzaak skin picking

Meestal begint skin picking bij een onderliggend huidprobleem, zoals milde acné. De obsessie kent pieken en dalen. Het krab- of pulkgedrag verergerd vaak bij stress en spanning. Het kan weer minder worden bij afleiding, bijvoorbeeld op vakantie of als er weinig spiegels in de buurt zijn.

Wanneer skin picking langer dan zes maanden aanwezig is en de huidbeschadigingen leiden tot een deuk in het zelfvertrouwen, spreken we niet meer over slechte gewoonte, maar over een psychische klacht. Soms is er sprake van ingebeelde acné en wordt de intacte huid beschadigd.

Skin picking wordt gerekend tot de groep dwangstoornissen. Mogelijk is skin picking een onderliggend symptoom van een psychische stoornis zoals body dysmorphic disorder. Skin picking heeft overeenkomsten met automutilatie, maar dat is het niet. Zelfbeschadiging is namelijk niet het doel, maar eerder een vervelend bijeffect.

Behandeling van skin picking

Het probleem kan tientallen jaren aanhouden en het leven beheersen als men geen hulp zoekt. Wij adviseren de klacht allereerst met uw huisarts te bespreken. Hij of zij kan inschatten of het verstandig is om persoonlijke behandeling te krijgen in een polikliniek of behandelcentrum waar men onder begeleiding van een psycholoog gecoacht wordt. In deze link vindt u een overzicht van behandelcentra voor meer informatie.

De huidtherapeut is bekend met deze lastige gewoonte en neemt skin picking zeer serieus. Naast onderliggende huidproblemen en de ontstane schade te behandelen, helpt zij door begrip te tonen, te adviseren en te begeleiden in de up’s en down’s.

1. Acnétherapie bij skin picking

Wij bevelen aan om eventueel bestaande acné te laten behandelen middels acnébehandelingen. Verbetering van acné zorgt vaak voor vermindering van de neiging zelf aan de huid te pulken. De huidtherapeut heeft de middelen om de huid hygiënisch en zorgvuldig te reinigen, zonder dat de huid beschadigt of geïnfecteerd raakt. Daarbij gebruikt ze therapeutische ingrediënten die de celdeling kunnen stimuleren waardoor de huid sneller hersteld.
Meer over deze behandeling »

Naast acnétherapie geeft de huidtherapeut behandelingen die de huid weer gezond laten functioneren en het huidoppervlak vergladden en egaliseren, zoals microdermabrasie, peelings, micro-needling therapie en fractionele laserbehandelingen.

2. Camouflagetherapie bij skin picking

Omdat skin picking niet van de één op de andere dag genezen kan worden, zorgt camouflagetherapie voor een tussenoplossing. Lycogel is een foundation die ontwikkeld is voor de acnéhuid, kwetsbare huid en nét behandelde huid. De foundation bevat factor 30 tegen UV-straling en laat de huid ‘ademen’. Gebruik van Lycogel zal dus niet leiden tot verstoppingen en onzuiverheden. Lycogel is voor veel mensen met skin picking een hulpmiddel om de vicieuze cirkel te doorbreken. Door een egaler huidaspect voelt u zich zekerder, dit werkt stress verlagend. Minder stress betekent vaak minder pulken en krabben.
Meer over deze behandeling »

3. Productadvies bij skin picking

Met gebruik van de juiste therapeutische producten kunt u ook thuis onzuiverheden voorkomen, postinflammatoire hyperpigmentaties vervagen en huidherstel bevorderen. De huidtherapeut geeft u graag persoonlijk advies.

Meer informatie over behandeling van de huid bij skin picking

Tijdens het intakegesprek bespreken we welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.