spider-naevusEen spider naevus wordt ook wel ‘spinnenkopje’ genoemd. Het is een goedaardige uitstulping van een bloedvaatje. Er is een centrum zichtbaar als een rood bultje en hieruit waaien fijne rode vaatjes, zoals de poten van een spin. De voorkeurslocaties zijn vooral het gezicht, met name rond de ogen en de neus, maar ook in de hals, het decolleté en de handen.

Oorzaak spider naevus

De oorzaak van een spider naevus is onbekend, het komt vaak spontaan opzetten. Het komt voor bij alle leeftijden, vooral bij kinderen en zwangeren. Ze kunnen soms spontaan verdwijnen, maar meestal is dit niet het geval. Soms komt een spider naevus tevoorschijn op een plaats waar we de huid gestoten hebben.

Behandelingen van spider naevus

Omdat een spider neavus zich meestal centraal in het gezicht bevindt, kan deze opvallend en ontsierend zijn. Behandeling is meestal eenvoudig en succesvol. Indien een onderliggend bloedvat druk geeft kan behandeling lastiger zijn.

1. Lichtflitstherapie roodheden bij spider naevus

Spider naevi, couperose, gesprongen bloedvaatjes en andere roodheden kunnen zeer effectief behandeld worden met lichtflitstherapie. Het Harmony handstuk geeft lichtpulsen met een zeer hoge energie intensiteit af. Deze energie wordt wel opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij spider naevus

Door de komst van lichtflitstherapie wordt elektrocoagulatie zelden toegepast bij gesprongen bloedvaatjes. Toch kan elektrocoagulatie een uitkomst bieden bij moeilijk bereikbare locaties, zoals de ooghoeken, of als nabehandeling van lichtflitstherapie. Met een warm naaldje wordt de spider naevus gestold, waarna de vaatwandjes dichtklappen en door de huid zelf opgeruimd worden.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van spider naevus

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.