sproetenSproeten komen voor bij mensen met een lichte huid en bij mensen met rossig haar. Je wordt er niet mee geboren. Ze ontstaan wel in de kindertijd, zodra de huid met zonlicht in aanraking komt. De één vindt sproeten schattig of een teken van schoonheid, de ander is er absoluut niet blij mee. Wij zien het ook niet als een ‘huidaandoening’, maar omdat de meningen over deze vlekjes verschillen én omdat het een veelvoorkomende vorm van hyperpigmentatie is, zullen we het fenomeen sproeten toch omschrijven.

Kenmerken van sproeten

Sproeten zijn kleine vlekjes donkerder dan de normale huidkleur, ze verschillen van kleur; van geel tot donkerbruin. We zien ze met name in het gezicht en het bovenlichaam. Een sproet is vaak rond of ovaal, maar kan ook onregelmatig van vorm zijn. Ze kunnen ook samenvloeien tot een vlek. Bij het ouder worden neemt het aantal sproeten vaak weer af. Sproeten zijn geheel onschuldig en kunnen niet na verloop van tijd kwaadaardig worden.

Oorzaak sproeten

Sproeten ontstaan door een opeenhoping van pigment tussen de huidcellen. De pigmentcellen geven daar meer pigment af. Er zijn dus niet méér pigmentcellen aanwezig. Je bent geboren met een aanleg voor sproeten; vaak hebben één van de ouders of grootouders ook sproeten. Sproeten zijn beter zichtbaar in de zomer; zon is een overduidelijke uitlokkende factor. In de winter worden sproeten meestal wat lichter.

Behandeling van sproeten

Indien u zich toch stoort aan sproeten en liever een egalere huid zou willen hebben, dan zijn er mogelijkheden om sproeten te verminderen of te verwijderen.

Alle behandelmethoden voor sproeten hebben enkel positief resultaat als u bereid bent om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème.

1. Lichtflitstherapie bij sproeten

Indien u alleen vermindering van de sproeten wenst of plaatselijk behandeld wil worden, kunt u kiezen voor behandeling met IPL. Een speciale golflengte van licht absorbeert alleen het overtollige melanine in de huid, waarna dit binnen een week afschilfert.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij sproeten

De peelings van DermaQuest MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner kunnen de gezichtshuid weer een egale teint geven en sproetjes vervagen. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine.
Meer over deze behandeling »

3. Therapeutische producten voor vervagen van sproeten

Het product Brightenex van ZO Skin Health pakt hyperpigmentatie het meest intensief aan. Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers in deze dagverzorging zorgen dat de gehele gezichtshuid wordt geëgaliseerd en er wordt tegelijkertijd gewerkt aan een gezonde celdeling. Bij Huidzorg Houten beschikken we over een selectie van goede sunblocks. De huidtherapeuten helpen u graag met productadvies.

Meer informatie over de behandeling van sproeten

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.