striaeStriae noemen we ook wel ‘huidstriemen’ of ‘stretch marks’. Striae zijn lijnvormige littekens van de opperhuid en de lederhuid. Deze lijnen zijn atrofisch.  Dat wil zeggen dat er sprake is van verlies van weefsel, soort fijne rimpels waar de huid doorschijnender kan zijn. Ze verlopen volgens de splijtlijnen van de huid. In het begin kan striae vlak en glad aanvoelen en rozig van kleur zijn. Na maanden tot jaren verdwijnt de roze kleur en worden ze wit. Meestal is de striae dan ook minder opvallend.

Oorzaak van striae

Striae ontstaat op plaatsen waar er veel rek op de huid staat. Het komt veel voor bij jonge vrouwen in de leeftijdscategorie 10-16 jaar (70%) en bij zwangere vrouwen in de zesde en zevende maand van de zwangerschap (bijna 50%). Het stevige netwerk van bindweefselvezels is plaatselijk beschadigd. Dit komt doordat de huid op deze plaatsen snel moet uitrekken. Hormonen en erfelijkheid spelen hierbij een grote rol. Ook kan striae ontstaan bij sterk overgewicht en het gebruik van steroïden.

Behandeling van striae

Behandeling van striae is gericht op het minder opvallend maken van de kleurverschillen en het versterken van het bindweefsel. Littekenweefsel kan nooit volledig verdwijnen. Voor de onderstaande huidtherapeutische behandelingen geldt dat deze meerdere malen in kuurvorm uitgevoerd moeten worden voor optimaal resultaat. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst en vorm striae.

1. Fractionele laserbehandeling bij striae

Met fractionele lasertherapie prikkelen we de bindweefselcellen tot aanmaak van collageen en elastine. Deze nieuwe bindweefselvezels vullen beetje bij beetje het reliëf van binnenuit op, waardoor de huid bij elke behandeling steeds sterker wordt. Daarnaast speelt de verhoogde doorbloeding een belangrijke rol. De stimulatie van nieuwe bloedvaatjes in de striemen zorgt voor aanvoer van extra zuurstof en voedingstoffen en vermindering van kleurverschil.
Meer over deze behandeling »

2. Lichtflitstherapie bij striae

Rode, roze striemen kunnen vervaagd worden met lichtflitstherapie (IPL). Het IPL-handstuk geeft lichtpulsen met een hoge energie intensiteit van groen licht af. Deze energie wordt opgenomen door de rode kleur van de striemen en de oppervlakkige bloedvaatjes, waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

3. Micro-needling therapie bij striae

Bij striae kan de Dermapen ingezet worden versterking geven in het bindweefsel. Tijdens de behandeling maken we met de minuscule vibrerende naaldjes van de Dermapen kleine verticale kanaaltjes in de huid. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om de lederhuid op een natuurlijke manier te activeren.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van striae

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.