Striae laserbehandeling

Striae of striemen zijn streep-achtige littekens in het bindweefsel die het gevolg kunnen zijn van hormonale veranderingen of het buitensporig oprekken van het bindweefsel zoals bij zwangerschap, gewichtsschommelingen, gebruik van corticosteroïden of een groeispurt. Striemen liggen vaak wat verzonken in de huid en hebben een andere structuur dan de normale huid. Meestal komen striemen voor op de buikstreek, rond de dijen, heupen, billen, onderrug, bovenarmen en borst. Met fractionele lasertherapie kunnen we zeer gecontroleerd en effectief schade van het bindweefsel herstellen, waardoor de huid geleidelijk sterker en gladder wordt.

Hoe werkt de laserbehandeling voor striae?

De laser zet de laserpulsen in deeltjes c.q. fracties heel dicht naast elkaar loodrecht in de huid. De laserstralen dringen zich als minuscule kolommen van warmtebundels diep in de lederhuid. Daarmee stimuleren de warmtebundels de bindweefselcellen tot aanmaak van nieuw collageen, nieuw steunweefsel van de huid. De huid rondom de laserpulsen blijft intact en zo kan dit gezonde weefsel in een versneld tempo het beschadigde weefsel helpen herstellen. Door de aanmaak van nieuw bindweefsel wordt het reliëf in de huid geleidelijk minder zichtbaar.
Doordat de laser zeer kleine gaatjes in de striemen zet, gaat de huid zelf fijne bloedvaatjes aanleggen. Door deze verbetering in de bloedvoorziening worden de huidfuncties weer actief. Zelfs pigmentcellen kunnen weer geactiveerd worden, waardoor de normale huidskleur terug kan keren.

Is deze methode voor iedereen geschikt?

Wij adviseren fractionele lasertherapie bij striae zodra gewicht en groei gestabiliseerd zijn. De beste uitkomst is te verwachten wanneer de striemen niet breder zijn dan 1 centimeter en er van bovenmatige onderliggende huidverslapping geen sprake is.
Fractionele lasertherapie is zeer geschikt voor zowel van verbetering van witte, zachte striae als van rode, harde striae. Rode, harde striae vallen vaak meer op, maar hebben doorgaans betere behandelresultaten in vergelijking met witte, zachte striae.

Voor de behandeling

De laserbehandeling op striemen is het meest effectief en veilig op een lichte huid. Daarom is het nodig om de huid van het te behandelen gebied voorafgaand aan de behandeling minimaal 4 weken niet bloot te stellen aan zon, zonnebank of zelfbruiner.
Bij een getinte huid kan de huidtherapeut adviseren voor tenminste 2 weken voorafgaand aan de behandeling een pigment remmend middel te gebruiken op het te behandelen gebied. Dit middel verkleint de kans op vorming van pigmentvlekken na de behandeling.
Bij haargroei in het te behandelen gebied, moet er een dag van tevoren geschoren worden. Harsen en epileren ten laatste 5 dagen van tevoren. Sommige mensen vinden het prettig om de huid vooraf, met een inwerktijd van minimaal 45 minuten, in te smeren met de verdovende EMLA-crème. Deze verdovende crème is op recept verkrijgbaar.

De behandeling

Het herstellen van striae gaat volgens een intensief protocol. De huidtherapeut tekent het huidgebied af en koelt het te behandelen gebied met coldpacks. Daarna geeft zij naast elkaar gedurende enkele milliseconden pulsen af met de scanner, totdat alle striemen in het hele gebied nauwkeurig zijn behandeld. U voelt warme prikjes op de huid. De pulsen zijn kort van duur. De scanner op de laserkop heeft een gekoelde tip, waardoor de behandeling te verdragen is. De behandeling duurt meestal 45 tot 60 minuten.

Na de behandeling

In de eerste 6 uur na de behandeling voelt de huid in het behandelde gebied branderig aan. Ook kunt u intense roodheid van de huid verwachten. Dit zijn normale reacties die bij de behandeling horen. Na afloop koelen wij uw huid met coldpacks en dat kunt u thuis, als u dat wilt ook blijven doen. Roodheid en zwelling nemen geleidelijk af, maar de striemen zullen tijdens de gehele behandelperiode roze/rood van kleur blijven. Deze roodheid neemt meestal binnen 3 maanden af.
Sommige mensen ervaren een jeukend gevoel in het behandelde gebied; dit is een onderdeel van het regeneratieproces en een teken dat de huid ‘aan het werk’ is. Wij raden aan de gehele herstelperiode de huid goed te beschermen met zonnebrandcrème met factor 30 of hoger en de huid voorzichtig te behandelen.

Te verwachten resultaat

De striemen worden gladder van structuur. Het contrast tussen de striemen en de omringende huid valt minder op. Collageenopbouw is een geleidelijk proces dat tijd nodig heeft. Het uiteindelijke resultaat is ongeveer 6 maanden na de behandeling goed zichtbaar. Het nieuwe weefsel dat de huid aanmaakt zal niet verdwijnen na verloop van tijd, de resultaten zijn blijvend.

Aantal benodigde behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen is op voorhand niet exact te voorspellen. Gemiddeld zijn er zo’n 3 tot 5 behandelingen nodig, maar bij een uitgebreide vorm van striae kunnen dat er meer zijn. Elke behandeling geeft verbetering. U bepaalt uiteindelijk zelf het aantal behandelingen naar gelang het door u gewenste resultaat. Tussen elke behandeling zit een periode van 4 tot 5 weken.

Zijn er complicaties mogelijk?

De laser houdt de huiddeeltjes tussen de laserpulsen intact en laat de bovenste huidlaag onbeschadigd. Het grote voordeel van deze laser is dat de huid zich snel kan herstellen, waardoor de kans op infectie, permanente verkleuring en andere potentiële bijwerkingen zeer klein is. Zorgvuldige naleving van alle geadviseerde instructies helpen deze mogelijkheid te verminderen.
Bij behandeling van een getinte huid is er een klein risico op vorming van pigmentvlekken. Meestal trekken deze vlekken na verloop van tijd weer weg.

Afspraak maken

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreekt u tijdens een intakegesprek uw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten.

De huidtherapeut bekijkt uw huid en stelt een aantal belangrijke vragen over uw huid en algemene gezondheid. Vervolgens stelt de huidtherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op en geeft zij u een bijbehorende prijsindicatie. Alle benodigde informatie krijgt u ook mee naar huis.

Na het tekenen van de behandelovereenkomst kan een afspraak gepland worden voor de eerste behandeling.

We zijn ervan overtuigd dat we veel mensen kunnen helpen met onze effectieve behandelmethoden, daarom steken we graag tijd en energie in goed advies. We bieden u het eerste intakegesprek graag kosteloos en vrijblijvend aan.

Voor het intakegesprek reserveren wij 30 minuten in de agenda. Een afspraak voor het intakegesprek kunt u maken via 030-6342561, contact@huidzorghouten.nl of het contactformulier.

Vraag stellen / Afspraak maken
Bezig met versturen
Wij respecteren uw privacy!