Syringomen zijn goedaardige woekeringen van de uitgangen van zweetkliertjes. Het zijn kleine, gelige of huidkleurige bultjes en die meestal in groepjes bij elkaar liggen. Ze ontstaan vaak in het ooggebied en dan met name de huid onder de ogen, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam opkomen. Syringomen kunnen verward worden met milia of xanthelasma.

Oorzaak van syringomen

Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg een rol, andere oorzaken zijn mogelijk hormonaal. We zien het veel ontstaan bij jonge vrouwen. U kunt niets doen om de vorming van syringomen te voorkomen.

Behandeling syringomen

Indien syringomen in het gezicht of op het lichaam cosmetisch storend zijn, kunt u ze laten verwijderen door de huidtherapeut. In de meeste gevallen blijkt behandeling zeer succesvol. De huid zal hierdoor een gladder en egaler aanzien krijgen. Meestal zijn één tot drie behandelingen voldoende. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.
De keuze van behandeling is afhankelijk van het aantal syringomen, de exacte locatie en uw huidtype.

1. Spotaway bij syringomen

De SpotAway is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven de bultjes gehouden wordt en deze zullen verschrompelen. De korstjes vallen na een week af en de huid herstelt zonder littekenvorming. Dit is de meest snelle manier. Indien deze methode te gevoelig is voor u, kunnen we nog kiezen uit onderstaande behandelingen.
Meer over deze behandeling »

2. Cryotherapie bij syringomen

Bij cryotherapie gebruiken we een stikstofpen, waarbij we de verhevenheden heel precies kunnen bevriezen.
Meer over deze behandeling »

3. Elektrocoagulatie bij syringomen

Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die de bultjes heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid verhitten. De verhevenheid wordt daarbij verweekt en zal daarna verschrompelen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Deze valt meteen of na enkele dagen af.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over behandeling van syringomen

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.