Talgklierhyperplasieën zijn goedaardige woekeringen van de uitgangen van de talgkliertjes. Het zijn verheven, lichtrode, gelige of huidkleurige bultjes van ongeveer 0,5-1 cm. Talgklierhyperplasieën zijn te herkennen aan het ‘kratertje’ in het midden van de bultjes. We zien ze veel op het voorhoofd en rond de neus, bij mannen en vrouwen vanaf het veertigste levensjaar. 

Oorzaak talgklierhyperplasie

Waarschijnlijk speelt huidveroudering en de hoge mate van blootstelling aan UV-straling een belangrijke factor bij het ontstaan van talgklierhyperplasieën.

Behandeling van talgklierhyperplasie

De huidtherapeut behandeld talgklierhyperplasieën meestal met bevredigend cosmetisch resultaat. Meestal zijn één tot drie behandelingen voldoende. Talgklierhyperplasieën hebben de neiging om terug te komen, daarom kan een jaarlijkse onderhoudsbehandeling gewenst zijn. Indien u gevoelig bent voor de ontwikkeling van talgklierhyperplasieën is het verstandig om de huid goed te beschermen met zonnebrandcrème SPF 50.

1. Spotaway bij talgklierhyperplasie

De SpotAway is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven het bultje gehouden wordt en deze zal verschrompelen. De korstjes vallen na een week af en de huid herstelt zonder littekenvorming.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij talgklierhyperplasie

Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die de bultjes heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid verhitten. De verhevenheid wordt daarbij verweekt en zal daarna verschrompelen. De behandeling is zeer goed te verdragen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Deze valt meteen of na enkele dagen af.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over behandeling van talgklierhyperplasie

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.