verrucae-seborrhoicaeVerrucae seborrhoicae zijn ook bekend als ouderdomswratten. Verrucae seborrhoicae zijn goedaardige huidtumoren die ontstaan door te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. We zien ze meestal bij blanke mensen en ouderen. De verrucae seborrhoicae verschijnen ongeveer vanaf onze 40ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.

Kenmerken van verrucae seborrhoicae

De voorkeurslocaties van verrucae seborrhoicae zijn in het gezicht rond de slapen, de romp en de handruggen. Kenmerkend aan deze wratten is dat ze meestal duidelijk begrensd zijn, ovaal tot rond van vorm, ruw aanvoelen en bovenop de huid liggen. Een ouderdomswrat kan licht van kleur zijn in het begin, maar geleidelijk steeds donkerder kleuren tot donkerbruin of zelfs zwart.

Oorzaak van verrucae seborrhoicae

Het woord ‘ouderdomswratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is van het ontstaan van verrucae seborrhoicae, maar dat is niet zo. Het is nog onbekend hoe verrucae seborrhoicae precies ontstaan. Bij mensen die veel in de zon komen ontstaan verrucae seborrhoicae eerder dan bij mensen die weinig in de zon komen. Verder speelt erfelijkheid een rol.

Behandeling van verrucae seborrhoicae

Verrucae seborrhoicae zijn goed te herkennen voor de huidtherapeut en tevens zeer succesvol te behandelen. Huidtherapeuten zijn getraind om goedaardige huidtumoren te kunnen onderscheiden van eventuele kwaadaardige tumoren. Als er twijfel is over de diagnose, zal zij u doorverwijzen naar uw huisarts.

Afhankelijk van het aantal verrucae zijn er per gebied 1 tot 3 behandelingen nodig. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

1. Curettage bij verrucae seborrhoicae

Bij curettage schraapt de huidtherapeut met een scherp ringvormig mesje de wrat heel nauwkeurig af. Dit is niet heel gevoelig, aangezien alleen het overtollige weefsel verwijderd wordt en deze door de curette-ring gemakkelijk loslaat. Na de behandeling blijft een licht schaafwondje over, wat bedekt kan worden met een pleistertje. Binnen enkele dagen vormt een korstje. De huid hersteld zonder littekenvorming.
Meer over deze behandeling »

2. Spotaway bij verrucae seborrhoicae

De Spotaway gebruiken we veel bij het verwijderen van platte of gesteelde bindweefselwratjes. Het is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die we net boven het wratje houden. Er ontstaan kleine vonkjes tussen de elektrode en het steeltje van de wrat. De wrat zal hierdoor verschrompelen of, bij grotere wratten, kan de wrat hiermee als het ware van de huid worden weggebrand.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van verrucae seborrhoicae

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.