Naar aanleiding van de uitzending van het RTL4-programma `This Time Next Year” ontvangen we bij Huidzorg Houten vanuit heel Nederland vragen over de behandeling van wijnvlekken. Sommige mensen hebben elders al een lang traject doorlopen, bijvoorbeeld met laserbehandelingen in het ziekenhuis of door tatoeage van de wijnvlek. Het betreft ook mensen die een eerste stap willen zetten om te voorkomen dat de wijnvlek opvallender wordt.

Wij vinden het belangrijk om u goed te informeren. Daarom nemen we uitgebreid de tijd voor een intakegesprek, waarin u alle gelegenheid krijgt om vragen te stellen. Voordat u een afspraak maakt is het wellicht prettig om u alvast in te lezen op de wijnvlekbehandeling. We hebben daarom de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor u op een rij gezet.

 1. Is de behandeling van een wijnvlek pijnlijk?

Niet zozeer pijnlijk, wel gevoelig. U hoeft niet verdoofd te worden of pijnstillers te slikken. Tijdens de lichtflits voelt u een kort warm prikje. Het kopje van het handstuk is gekoeld. Dit beschermt de huid tegen de warmte. We laten u eerst rustig aan het gevoel wennen. De wijnvlek wordt daarna volledig bestempeld met het IPL-handstuk, dus de pulsen volgen elkaar in een aangepast tempo op. Als u dat fijn vindt kunnen we de tussendoor regelmatig een korte pauze houden. Na de behandeling gloeit de huid enkele uren na, dit kan wel als vervelend worden ervaren. De huid wordt na de behandeling gekoeld en gekalmeerd.

 1. Mag ik pijnstillers gebruiken voorafgaand aan de behandeling?

Liever niet. Door het gebruik van pijnstillers kunt u uw pijngrens minder goed aangeven. Wilt u echt graag pijnstillers nemen, kies dan voor paracetamol. Aspirine geniet geen voorkeur wegens het bloedverdunnend effect, waardoor de huid slechter zou kunnen genezen.

 1. Waarom verwijderen jullie wijnvlekken met lichtflitstherapie (IPL) en geen laser?

Wij hebben in 2015 ontdekt dat wijnvlekken goed geabsorbeerd worden met lichtflitstherapie, met sterke hoogwaardige apparatuur volgens bepaalde instellingen. Doordat wij steeds meer goede resultaten konden aantonen, durfden steeds meer cliënten de stap te nemen om de wijnvlek te laten behandelen bij Huidzorg Houten. Daardoor kregen we steeds meer ervaring in wijnvlekbehandeling. Inmiddels kunnen we een wijnvlek ook met verschillende filters in specifieke diepten behandelen.

Een laserstraal is klein, concentreert zich op één punt en kan heel diep komen. Voor sommige behandelingen is dit juist effectief, zoals laserontharing. Voor wijnvlekken ervaren wij dat lichtflitstherapie (IPL) effectief is, aangezien dit een breder spectrum van licht heeft en zich meer verstrooit in de huid. Zo voorkom je dat de huid te warm wordt op één punt. Dit maakt de behandeling minder pijnlijk voor de patiënt en loop je minder risico op oppervlakteverbranding. Daarnaast is het heel effectief. Zoals veel innovaties kan men hier eerst sceptisch tegen aankijken, maar de resultaten spreken voor zich.

 1. Kan ik eerst een proefstukje van de wijnvlek laten behandelen?

Ja dat kan, maar meestal is het niet nodig. De huidtherapeut beoordeelt tijdens het intakegesprek of het raadzaam is om een proefstukje te laten behandelen. Het ligt aan uw situatie en uw type wijnvlek. Het behandelen van een klein gebied is net zo belangrijk als het behandelen van een groot gebied, het gaat immers om uw aangezicht. Daarom nemen wij ook voor het behandelen van een klein gebied uitgebreid de tijd. Wij brengen hier wel kosten voor in rekening.

 1. Wordt het verwijderen van een wijnvlek vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven. Dat ligt aan uw zorgverzekeraar en uw polis. Wij merken dat ongeveer de helft van de patiënten een vergoeding krijgt voor de behandeling van een wijnvlek. We adviseren om voor de behandeling contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en de vraag bij de zorgverzekeraar neer te leggen.

 1. Wordt mijn wijnvlek geheel of in delen behandeld?

Dat ligt aan de grootte van de wijnvlek. Soms kan een grote en diepe wijnvlek aan het begin beter in twee delen behandeld worden in verband met de intensiteit van de behandeling. Wij geven u persoonlijk advies tijdens het intakegesprek.

 1. Ik heb een getinte of donkere huid. Kan mijn wijnvlek dan ook verwijderd worden?

Hoe groter het contrast tussen de huid en de wijnvlek, hoe beter de behandeling aanslaat. Helaas vallen de resultaten bij een getinte huid tegen en is er, naar onze mening, te veel kans op vorming van hyperpigmentatie (pigmentvlekken). Daarom raden wij de behandeling af voor mensen met een getinte of donkere huidskleur.

 1. Hoe ziet mijn huid eruit na de behandeling?

De huid is 1 tot 3 dagen wat roder en gezwollen. Een blauw/paarse verkleuring van de wijnvlek is een goed teken, er is dan sprake geweest van goede absorptie van het licht. Deze verkleuring kan na een aantal dagen bruiner worden (stolling van het bloed). Dit kan een beetje jeuken. Geleidelijk ruimen de witte bloedlichaampjes de verkleuring op en ziet u de wijnvlek lichter worden.

 1. Mag ik de wijnvlek camoufleren na de behandeling?

Ja, dat mag. De huid is intact gebleven, dus de kans op infectie in nihil. Verwijder ’s avonds de camouflage met zachte bewegingen, zonder wrijving. Gebruik bijvoorbeeld een reinigingsgel en spoel het af met lauw water. Dep de huid voorzichtig droog. Wij adviseren Lycogel. Deze goed dekkende camouflagecrème (foundation) zorgt ervoor dat de huid blijft ademen, werkt kalmerend, ontstekingsremmend en bevat SPF 30. Dit product is bij Huidzorg Houten verkrijgbaar.

 1. Heeft het verwijderen van wijnvlekken bijwerkingen?

De kans op bijwerkingen verschilt per persoon. Het heeft onder andere te maken met uw huidconditie, uw leeftijd, uw leefstijl, uw algehele gezondheid, uw huidtype en de grootte/diepte van de wijnvlek. Uiteraard krijgt u een persoonlijk behandelplan en houden wij daarin rekening met alle facetten.

De eerste drie behandelingen zijn meestal het meest intensief, omdat dan het bloedvolume van de wijnvlek nog relatief groot is. Bij het lichter worden van de wijnvlek neemt ook de kans op bijwerkingen af.

Heel soms kan er een blaartje of korstje ontstaan. Dit geneest weer binnen enkele dagen tot een week. In zeldzame gevallen kan er een hyperpigmentatie of hypopigmentatie ontstaan. Het is erg belangrijk dat u zonlicht vermijdt. Zeer zeldzaam is plaatselijke verbranding, infectie of littekenvorming. De behandelde huid moet daarom zoveel mogelijk met rust gelaten worden (dus niet pulken!). Neem bij vragen of twijfels over de huidreactie altijd contact op met Huidzorg Houten.

 1. Wanneer kom ik niet in aanmerking voor het behandelen van een wijnvlek?

We mogen helaas niet op de bovenoogleden of onder de wenkbrauwen behandelen. Ook een zongebruinde huid is nog niet klaar voor een behandeling. We behandelen ook geen zwangere of borstvoeding gevende vrouwen. Bij ziekte zoals infectieziekten, immunosuppressieve aandoeningen (HIV, AIDS), auto-immuunziekten met ontstekingen (zoals reuma), bloedstollingsziekten, diabetes, kanker, hormonale of endocriene afwijkingen en alle lichtdermatosen wordt behandeling afgeraden. Indien u snel keloïde littekens krijgt, actieve psoriasis, infectie of eczeem heeft, zou een behandeling dit kunnen activeren, dus behandelen we niet. Daarnaast is er nog bepaalde medicijnen die lichtovergevoeligheid kunnen veroorzaken, zoals isotretinoïne, tetracycline, schildkliermedicijnen en corticosteroïden. Andere medicijnen die een contra-indicatie kunnen vormen zijn aspirine, antistollingsmiddelen, insuline en antidepressiva. Bij allergieën, gebruik van medicatie en/of andere aandoeningen is het raadzaam om vooraf met een arts te bespreken of behandeling is toegestaan.

 1. Behandelen jullie ook kinderen onder de 12 jaar met een wijnvlek?

Dit doen wij gevoelsmatig liever niet. De behandeling vinden wij te intensief voor jonge kinderen. Ondanks dat onze IPL-behandeling doorgaans minder pijnlijk wordt bevonden, wachten we liever tot een kind minimaal 12 jaar is.

Ouders kunnen gerustgesteld worden: een wijnvlek wordt meestal niet in korte tijd snel groter. Mocht het kind in de puberteit zelf hinder ondervinden van de wijnvlek, dan is er nog steeds even veel kans op slagen van de behandeling (evenveel als op jongere leeftijd). Kinderen met een wijnvlek tussen de 12 en 16 jaar behandelen wij in overleg met het kind en de ouders. Bij jongeren van 12 tot 16 jaar is de toestemming van de ouders/voogden en van de jongere zelf vereist.

Een wijnvlek bij baby’s of jonge kinderen wordt soms verward met een hemangioom (aardbeiengezwel). Dit is een goedaardige tumor van rode bloedvaten en groeit door toename van cellen. Een hemangioom wordt vanzelf geleidelijk kleiner en verdwijnt meestal binnen enkele jaren.

 1. Kan mijn wijnvlek volledig verwijderd worden?

Soms zien we een afname van circa 50%, soms 70% en soms zelfs 95%. Niet iedereen komt volledig van zijn wijnvlek af. Heel soms reageert iemand met een wijnvlek nauwelijks op de behandeling. We kunnen dit snel inschatten. We willen bij elke behandeling afname zien. Is dit niet het geval, dan passen we de instellingen van de apparatuur aan. Ziet u na 3 behandelingen nog geen afname, dan kunt u beter stoppen met het traject. Gelukkig is dit nog niet vaak voorgekomen.

 1. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het gemiddeld aantal behandelingen ligt tussen 6 en 12. Soms is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling nodig. Al bij de eerste behandeling kunt u afname van de wijnvlek zien. Het totaal aantal benodigde behandelingen hangt af van uw huidtype, het verschil tussen uw huidskleur en de kleur van de wijnvlek, de grootte en dichtheid van de wijnvlek en uw lichamelijke conditie (genen, leeftijd, hormonale invloed, algemene gezondheid). De huidtherapeut evalueert samen met u de behaalde resultaten naar aanleiding van  de gemaakte foto’s en maakt een inschatting op basis van de voortgang. U kunt overigens zelf het het traject stoppen wanneer u dat zelf wilt: u zit nergens aan vast.

 1. Kan ik door één huidtherapeut behandeld worden?

Deze vraag krijgen wij vaker en begrijpen dat het prettig is om door één huidtherapeut behandeld te worden. We kunnen niet 100% garanderen dat deze huidtherapeut elke afspraak aanwezig is, daarom wordt ook een collega-huidtherapeut betrokken in uw behandeltraject. Zo kunnen zij elkaar ook assisteren of overleg plegen. U kunt gerust zijn, alle huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring opgebouwd in het behandelen van wijnvlekken en wij hebben een uniforme werkwijze (volgens protocol). Aan de kwaliteit van de behandeling zal het dus niet liggen.

 1. Hoe lang duurt de behandeling van een wijnvlek?

Afhankelijk van de grootte en de benodigde zorg om de behandeling heen varieert de behandeling van 15 tot 45 minuten. U kunt elke 5 tot 6 weken behandeld worden.

 1. Wat kan ik thuis doen aan nazorg?

U mag de behandelde wijnvlek thuis koelen met een koud washandje of coldpack, bijvoorbeeld bij zwelling en nagloeien. Vermijd een sterke huiddoorbloeding na de behandeling. Op de dag van behandeling tot 5 dagen na de behandeling raden wij af actief te sporten of zware inspanningen te leveren, alcohol te nuttigen, naar de sauna te gaan, de huid te scrubben, te stomen of te masseren. U kunt Aloë Vera gel of Alhydran aanbrengen, bijvoorbeeld drie keer per dag indien gewenst. Laat de huid zoveel mogelijk met rust, dus ga nooit pulken. ’s Nachts kunt u een extra kussen onder het hoofd leggen om te voorkomen dat u de volgende ochtend zwelling onder ogen heeft. Blijf minimaal 4 weken na de behandeling uit de zon. Kunt u zon niet vermijden, gebruik dan herhaaldelijk een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

 1. Wat kost een wijnvlekbehandeling?

Het tarief voor behandeling is afhankelijk van de grootte van de wijnvlek en varieert van € 125,- tot € 225,- (per behandeling). De huidtherapeut geeft een prijsindicatie tijdens het intakegesprek.

Afspraak maken voor verwijderen van wijnvlek

Staat uw vraag er nog niet bij? Stel deze gerust via onderstaand contactformulier of bel ons via: 030-6342561. Meer informatie vindt u ook op deze pagina. Uiteraard neemt de huidtherapeut graag de tijd voor u tijdens een persoonlijk intakegesprek. Het intakegesprek duurt ongeveer 30 minuten en is gratis en vrijblijvend.