vitiligoVitiligo is een huidaandoening die bij de meeste mensen bekend staat als de pigmentstoornis waar de popster Michael Jackson onder leed. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 100 mensen. Vitiligo kan ontstaan op elke leeftijd. Meestal beginnen de eerste tekenen in de kindertijd. Onzekerheid en schaamtegevoelens komen vaak voor bij mensen met vitiligo. Vooral omdat de voortgang en het verloop van vitiligo niet te voorspellen is; soms ziet men even verbetering, maar het kan ook plotseling uitbreiden.

Kenmerken vitiligo

Vitiligo kenmerkt zich aan gedepigmenteerde vlekken; het pigment ontbreekt in deze vlekken volledig. Het kan beginnen met een klein wit vlekje en in de loop van de tijd uitbreiden. Hoe donkerder de persoon van huidskleur is, hoe meer zijn/haar vitiligo zal opvallen voor de buitenwereld. De locatie is ook bepalend. Vitiligo in het gezicht zal meer opvallen dan bijvoorbeeld op de buik. Overigens kan vitiligo op iedere locatie van het lichaam voorkomen, met name op de plaatsen waar de huid aan wrijving wordt blootgesteld, zoals de ellebogen, polsen, oksels en handen.

Oorzaak vitiligo

Bij vitiligo vernietigt de huid zijn eigen pigmentcellen. De oorzaak van vitiligo is al vaak onderzocht, maar nog steeds onbekend. Erfelijkheid speelt in ieder geval een rol, dat blijkt uit het feit dat er bij veel gevallen ook een familielid is die deze klacht heeft. Er bestaan daarnaast meerdere theorieën. Vitiligo wordt doorgaans beschouwd als een auto-immuunziekte; het lichaam maakt antistoffen aan die de pigmentcellen kapot maken. Daarnaast kunnen factoren als stress, ziekte, zwangerschap en huidschade vitiligo verergeren.

Behandeling van vitiligo

De meeste mensen die vitiligo hebben zijn normaal gezond. Hoewel de gedepigmenteerde huid snel kan verbranden door de zon, is behandeling verder niet noodzakelijk. Toch geven veel patiënten aan behandeling te wensen, omdat het hebben van vitiligo veel invloed kan hebben op de kwaliteit van leven, sociaal en psychisch.
Behandeling is vaak moeilijk en moeizaam. Garantie op succes is er niet, maar verbetering is na verloop van tijd mogelijk. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals corticosteroïdencrèmes, bestraling met UV-B of huidtransplantatie. Bij een uitgebreide vitiligo kan er ook voor gekozen worden om het resterende pigment te bleken. Dit soort intensieve therapieën vinden onder begeleiding van een dermatoloog in het ziekenhuis plaats.

1. Camouflagetherapie bij vitiligo

Bij Huidzorg Houten kunnen mensen met vitiligo terecht voor camouflagetherapie. Hierbij zoekt de huidtherapeut samen met u een camouflagekleur uit die precies met uw natuurlijke huidtint overeenkomt. De camouflagecrème is water- en veegvast en gebruikt u om de huidkleurverschillen tijdelijk te verbergen. De huidtherapeut geeft alle benodigde adviezen en instructies. Het is uiteindelijk de bedoeling dat u thuis precies weet hoe u de camouflagecrème op een natuurlijke manier aanbrengt en dat het product u meer zelfvertrouwen geeft, op de momenten dat u dat wenst.
Tevens kan een zelfbruinende crème het contrast tussen de witte vlekken en de normale huidskleur wat minder opvallend maken. Verder kunt u bij ons terecht voor goede zonbeschermingsproducten.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over camouflagetherapie vitiligo

Met een aanvullende verzekering worden behandelingen van camouflagetherapie in het gelaat grotendeels vergoed door uw zorgverzekeraar. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.