Huidtherapie-directe-toegankelijkheidTot in de jaren zeventig konden mensen met huidklachten alleen terecht bij een plastisch chirurg of een dermatoloog. Aanvullende behandelmethoden voor huidproblemen bestonden nog niet of werden beperkt uitgevoerd door een schoonheidsspecialist. Door de kennis van dermatologen, plastisch chirurgen en schoonheidsspecialisten te bundelen ontstond de basis voor een nieuw paramedisch beroep: huidtherapeut.

Opleiding Huidtherapie

In de loop der jaren is door de Hogeschool Utrecht en Hogeschool Eindhoven een opleiding ontwikkeld waar aanstaande huidtherapeuten breed worden opgeleid om huidklachten te kunnen behandelen in ziekenhuizen, gezondheidscentra en in een eigen praktijk.
Een huidtherapeut heeft de vierjarige voltijdstudie op HBO-niveau ‘Huidtherapie’ afgerond en volgt regelmatig cursussen en bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en kwaliteit te kunnen waarborgen.

Deskundigheid van de huidtherapeut

Huidtherapeuten zijn deskundig op het gebied van paramedische, cosmedische en cosmetische huidzorg. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van een breed scala aan huidaandoeningen, waaronder ongewenste haargroei, vaat- en pigmentaandoeningen, goedaardige huidtumoren, oedeem, acne en littekens. Naast het beheersen van diverse huidtherapieën is een huidtherapeut deskundig in het herkennen en beoordelen van symptomen en risicofactoren, het onderzoeken van een stoornis met betrekking tot de huid en het opstellen van een behandelplan op basis van de verkregen gegevens.

Waar is het professioneel handelen van de huidtherapeut op gebaseerd?

  1. Screening en herkennen van risicofactoren
  2. Ervaringskennis
  3. Individuele expertise
  4. Bewijsmateriaal uit onderzoek
  5. De beschikbare hulpmiddelen en innovatieve technieken
  6. Gebruik maken van richtlijnen en protocollen
  7. Afgestemd op de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de patiënt
  8. Aanmeten en verstrekken van medische hulpmiddelen
  9. Samenwerking met huisartsen, dermatologen en andere disciplines
  10. Werkzaamheden rondom (preventieve) patiëntenzorg, beroepsontwikkeling als doel om behandelmethoden te verbeteren

Kwaliteitswaarborg van de huidtherapeut

Sinds 2003 is het beroep huidtherapeut een wettelijk erkend paramedisch beroep, de titel is beschermd. Dit is geregeld via artikel 34 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hiervoor gelden criteria ten aanzien van werkervaring en deskundigheidsbevordering.

Directe toegankelijkheid Huidtherapie

Sinds 1 januari 2011 is het mogelijk om op eigen initiatief zonder verwijzing van de huisarts de huidtherapeut te bezoeken. Voorafgaand aan de behandeling zal de huidtherapeut een screening uitvoeren met behulp van een vragenlijst. Zo signaleert zij de aandoeningen die niet in het eigen werkgebied vallen. Als de resultaten aanleiding geven, zal de huidtherapeut u doorverwijzen naar de huisarts voor nader onderzoek.