wijnvlekEen wijnvlek (naevus flammeus) een rode vlek op de huid die veroorzaakt is door verwijde bloedvaten in de huid. Ook zijn er op deze plek méér bloedvaatjes in de huid aanwezig. Bij de geboorte is de wijnvlek al aanwezig en deze zal in de loop der jaren meegroeien. Meestal wordt de vlek geleidelijk wat donkerder en meer verheven. Een wijnvlek komt veel voor in het gezicht, daar waar een gezichtszenuw in de huid loopt. Een wijnvlek komt bij ongeveer 4 op de 1000 mensen voor.

Oorzaak van een wijnvlek

Een wijnvlek ontstaat door een verandering in de structuur van het DNA tijdens de embryonale fase. Soms gaat een wijnvlek samen met een neurologische aandoening in het gezicht. Een wijnvlek is niet erfelijk. Het is een onschuldige huidaandoening en de vlek kan niet op den duur kwaadaardig worden. Een wijnvlek zal nooit spontaan kunnen verdwijnen of vervagen.

Behandeling van een wijnvlek

Het aantal behandelingen is onder andere afhankelijk van de grootte en de diepte van de wijnvlek. Behandeling van een grote wijnvlek moet soms in etappes uitgevoerd worden. In dit blogbericht ziet u de behandelresultaten van één van onze cliënten.

1. Lichtflitstherapie bij een wijnvlek

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring in lichtflitstherapie (IPL) bij het vervagen van een wijnvlek. Met verschillende filters kan de roodheid is meerdere lagen in de huid gestold worden, waarna de bloedvaten vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd worden. Het slagen van de behandeling is afhankelijk van de diepte van de verwijde vaten en de reactie van uw huid op de behandeling. Hoe oppervlakkiger de verwijde vaten in de huid liggen, hoe groter de kans is op goed resultaat.
Meer over deze behandeling »

2. Camouflagetherapie bij een wijnvlek

Wanneer lichtflitstherapie van de de wijnvlek niet voldoende verbetering geeft, dan is camouflagetherapie ook een optie. Hierbij zoekt de huidtherapeut samen met u een camouflagekleur uit die precies met uw natuurlijke huidtint overeenkomt. Deze camouflagecrème is water- en veegvast en gebruikt u om de roodheid tijdelijk te verbergen.

Meer informatie over de behandeling van een wijnvlek

Lees meer: Verwijderen van een wijnvlek: de meest gestelde vragen

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt voor u is. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.