XanthelasmaXanthelasma palpebrarum c.q. cholesterol-opeenhoping zijn zachte, geelwitte vlakke verhevenheden rondom de ogen. Meestal begint het als een bultje in de binnen ooghoek. Het gelige bultje breidt zich in enkele maanden uit tot vlakke gebiedjes, uitstralend naar de boven- en onderoogleden. Het zijn onschuldige huidtumoren, maar men vindt het meestal toch een ontsierende huidaandoening.

Oorzaak xanthelasma

Bij de meeste mensen is de oorzaak van xanthelasma niet aan te duiden. Soms is xanthelasma erfelijk bepaald, bij onderlinge vetstofwisselingsstoornissen. Diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van xanthelasma. Het teveel aan vetbolletjes, cholesterol en triglyceriden in het bloed leidt tot afzetting van vetten in de cellen van het bindweefsel. Ook aderverklalking kan een relatie hebben met xanthelasma.

Behandeling van xanthelasma

Xanthelasma is voor de huidtherapeut gemakkelijk te herkennen. Het is vooraf goed om te kijken naar de oorzaak en de vetgehaltes in het bloed te laten controleren. Zo weet u of er aanvullende (medicamenteuze) therapie nodig is.

Het is mogelijk om xanthelasma door middel van uitwendige behandelmethoden te verminderen. Bij Huidzorg Houten behandelen we xanthelasma met cryotherapie en elektrocoagulatie. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

1. Cryotherapie bij xanthelasma

Cryotherapie passen we meestal toe bij het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden zoals pigmentvlekken die ontstaan door zon, ouderdomswratten, syringomen, vlakke wratten en xanthelasma rond de ogen. Deze huidkleurverschillen bevriezen we uiterst precies met een stikstofpen. De behandeling duurt slechts enkele seconden en is vrijwel pijnloos. De behandelde zone wordt direct rood na de behandeling en kan licht gaan zwellen. Na enkele dagen tot een week schilfert het korstje af.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij xanthelasma

Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die de plaques heel secuur vanaf het oppervlak van de huid verhitten. De verhevenheden worden verweekt en zullen daarna verschrompelen. Na de behandeling zijn er enkele oppervlakkige korstjes zichtbaar rondom de ogen. Deze vallen na enkele dagen af. Er zijn een paar behandelingen nodig. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de oorzaak en de uitgebreidheid van de vorm van xanthelasma.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van xanthelasma

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.