zonschadeDe zon is van groot belang in ons bestaan. De licht en de warmte die de zon ons geeft is heel belangrijk voor ons welzijn en humeur. Daarnaast speelt zonlicht een belangrijk rol bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Onze huid heeft een prachtig beschermingsmechanisme tegen ultraviolette straling. Toch kan de huid niet alle straling tegenhouden. Een deel van de UV-straling brengt veranderingen aan in de moleculen, cellen en weefsels van ons lichaam. Voor een gedeelte kan de huid deze zelf weer repareren, maar een gedeelte blijft aanwezig. Deze effecten noemen we zonschade. We leggen uit welke vormen van zonschade er zijn en waar we er aan kunnen doen.

Oorzaken zonschade

In de jaren zeventig, tachtig en negentig was het schoonheidsideaal een (zon)gebruinde huid. Veel mensen hebben in hun tienerjaren uren in olie liggen bruinbakken op het strand. Daarnaast heeft de opkomst van de zonnebank ook bijgedragen aan het ontwikkelen van allerlei huidproblemen die pas jaren later opspelen. We weten inmiddels ook dat een teveel aan UV-straling de huid op een negatieve manier kan beïnvloeden. Vooral mensen met een lichte huid zijn erg gevoelig voor zonschade.

Vormen van zonschade

Korte termijn effecten van zonlicht op de huid zijn bijvoorbeeld zonnebrand, bruin worden en zonneallergie. Op deze pagina beschrijven we alleen de lange termijn effecten van UV-straling op de huid, ofwel chronische zonschade.

Huidveroudering

UV-straling bestaat voor meer dan 95% uit UV-A. UV-A dringt het diepst door in je huid en is onder andere verantwoordelijk voor het huidverouderingsproces (A = aging). Naast het ontstaan van een vlekkerige huid, tast zonnestraling de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen. De huid is in staat om nieuwe elastine aan te maken, maar dit neemt af bij het ouder worden. Hoe meer elastinevezels aangetast zijn, hoe slapper de huid zal worden. Mensen met zonschade hebben diepere rimpels dan mensen die geen zonschade hebben. De huid veroudert sneller, is vaak ruw, vlekkerig en gelig van kleur.

Ouderdomsvlekken

Een veel voorkomende klacht zijn zonnevlekjes ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Dit zijn goedaardige vlekjes die ontstaan zijn door een overmatige blootstelling aan uv-stralen. Door te veel zon is er een toename van de activiteit in de pigmentcellen ontstaan, en is er een verkeerde verdeling van deze cellen in de huid waardoor deze als een soort ‘vlek’ zichtbaar zijn. Ouderdomsvlekken komen veel voor zonbeschenen delen van het lichaam, zoals de schouders, het decolleté, de armen en in het gezicht.

Couperose en rosacea

Mensen met een lichte, droge en gevoelige huid hebben meer kans om couperose en rosacea te ontwikkelen. Zonlicht is daarbij één van de belangrijkste factoren die couperose en rosacea uitlokken. UV-straling verzwakt het vaatnetwerk wat net onder de opperhuid ligt. Als de wanden van  bloedvaatjes in de huid verwijden, vullen deze zich sneller met bloed. Dit bloed ligt stil in de huid en heeft geen functie meer. De blijvende roodheid die zo typerend is voor couperose en rosacea, is met name zichtbaar op de wangen, neus en kin.

Poikyloderma van Civatte

Een andere regelmatig geziene klacht die veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan UV-straling is Poikyloderma van Civatte, ook wel ‘zonnehals’ genoemd. Het is een grillig rood/bruin gekleurde hals met witte stippeltjes. Dit is een onschuldige aandoening die symmetrisch in de hals en soms in de nek voorkomt.  Als je goed naar de huid kijkt zie je een netwerk van zeer fijne vaatjes. De witte stippeltjes ertussen duiden op de huid rondom de follikels die onaangetast is.

Melasma

Door overgevoeligheid van cellen, kan zonnestraling soms bruine vlekken op de huid veroorzaken. Dit noemen we melasma, ofwel ‘zwangerschapsmasker’. Melasma kan ontstaan door zwangerschap, erfelijkheid, pilgebruik, gebruik van bepaalde cosmetica en de combinatie van bepaalde geneesmiddelen en zonnestraling. Als reactie op deze hormonale en omgevingsprikkels, geven de pigmentcellen plaatselijk meer pigment af.

Huidkanker

Huidkanker is wereldwijd de meest voorkomende soort kanker onder mensen met een blanke huid. Naarmate je huid in je leven vaker verbrandt, vooral op jonge leeftijd, neemt het risico op huidkanker toe. De huid bestaat uit cellen en in elke cel zit een celkern die DNA bevat. DNA is erfelijk materiaal dat informatie over het lichaam bevat, zoals de kleur van het haar en de ogen.

Dit DNA wordt telkens per cel gekopieerd om nieuwe cellen te ontwikkelen. Door teveel absorptie van zonnestraling kan het DNA veranderen. Deze “fout” wordt normaal gesproken gerepareerd door het eigen lichaam. Maar wanneer het lichaam de fout niet opmerkt dan is de schade blijvend. De cel zal zich dan ongecontroleerd blijven delen. Dit wordt huidkanker genoemd.

Het is heel belangrijk om vreemde plekje (zoals een schilferig wondje dat na drie maanden nog niet genezen is) te laten controleren door de huisarts of door een dermatoloog. De plekjes komen het meest voor op delen van het lichaam die het eerst aan de zon blootgesteld worden, zoals het gezicht, de armen en het decolleté. Lees ook de blogberichten: Hoe ontdek je een melanoom? en Huidkanker voorkomen en ontdekken.

Behandeling van zonschade

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten kunnen u diverse innovatieve behandeltechnieken bieden om de verschijnselen van zonschade minder opvallend te maken en de huid voor de toekomst in gezonde conditie te houden. Wel moet u beseffen dat chronische zonschade niet terug te draaien is, vanwege de verandering van het DNA van de cellen. Sommige zonschade is diep in de huid aanwezig. Het feit dat een vlekje lichter is geworden of verdwenen is na een behandeling, doet niet uitsluiten dat het nooit meer terug komt. Met het ouder worden zullen er nieuwe vlekjes verschijnen, door de zonschade die in uw jongere jaren is opgelopen.

1. Bescherm de huid tegen UV-straling

De boodschap is duidelijk: smeer jezelf in! Zorg dat u standaard een goede zonbeschermer in de tas heeft om de huid te beschermen tegen UV-straling en om huidkanker, rimpels en pigmentvlekken te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om bij veel zon herhaaldelijk in te smeren. Lees ook de blogberichten: 7 Tips om verantwoord de zon in te gaan. en: Waar moet een goede antizonnebrandcrème aan voldoen?

2. Lichtflitstherapie pigmentvlekken & roodheid bij zonschade

Door gebruik te maken van een speciale golflengte van licht is het mogelijk om pigmentvlekken en roodheden te verwijderen of te verminderen. De IPL-behandeling kan toegepast worden op alle locaties van het lichaam, zolang er voldoende contrast is te zien tussen de rode of bruine vlekken en de normale huidkleur. Om lang plezier te hebben van de behandeling én uw huid gezond te houden, zal u voortaan de huid regelmatig moeten beschermen met zonnebrandcrème en niet meer willen zonnebaden.
Meer over deze behandeling »

3. Fractionale laserbehandeling bij zonschade

Behandeling met de fractionele laser is de meest intensieve therapie tegen vroegtijdige huidveroudering. De Erbium:Glass fractionele laser zet duizenden laserpulsjes in fracties naast elkaar loodrecht in de huid. De laserstralen dringen als minuscule kolommen van warmtebundels diep door in de lederhuid. Dit stimuleert de bindweefselcellen om nieuw collageen aan te maken. De huid rondom de laserpuls blijft intact en dit gezonde weefsel helpt in een versneld tempo het beschadigde weefsel te herstellen, waardoor de huid zijn oude stevigheid weer terug krijgt. Deze behandeling kan heel mooi gecombineerd worden met lichtflitstherapie voor het verwijderen van huidoneffenheden als zonnevlekken en couperose. Lees meer over de behandeling.
Meer over deze behandeling »

4. Peelings bij zonschade

De peelings van DermaQuest MangoBrite, Skinbrite Peel en Modified Jessner zetten we in om oppervlakkige en diepe pigmentvlekken in het gezicht te vervagen. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine, zodat de teint gelijkmatig wordt. De TCA/Salicylic Peel passen we toe bij vroegtijdige huidveroudering, grove huidstructuur, fijne lijntjes en rimpels. Deze peeling heeft het vermogen diep in de huid te dringen en de huidstructuur te verbeteren. Lees meer over de behandeling.
Meer over deze behandeling »

5. Therapeutische huidproducten bij zonschade

Vitamine A, ofwel retinol, en vitamine C beschermen de huid tegen zonschade. Beide anti-oxidanten staan erom bekend dat ze de tekenen van huidveroudering verminderen. Zo stimuleren ze de celgroei en bouwen ze collageenvezels. Collageen geeft de huid structuur en houvast. Daarnaast kunnen ze de productie van melanine onderdrukken en hebben ze een oplichtend effect op pigmentvlekken. Ook werken vitamine A en C ontstekingsremmend in de huid; dus ook mensen met een onzuivere huid of mensen die gevoelig zijn voor puistjes hebben veel baat bij deze krachtige ingrediënten. Vitamine C draagt bij aan een goede huidbarrière en zorgt ervoor dat de huid beter gehydrateerd blijft. Het gebruik van vitamine A en C in huidverzorging is eigenlijk voor iedereen slim, maar helemaal voor mensen met zonschade. Wij geven u graag productadvies in de praktijk.